Home Vesti Sećanje na Drugi svetski rat: 8 neobičnih spomenika na području Srbije

Sećanje na Drugi svetski rat: 8 neobičnih spomenika na području Srbije

2989
0
Screenshot

Britanski putopisac Darmon Rihter je obišao 37 spomenika na području bivše Jugoslavije, u želji da istraži poreklo i istakne važnost znamenitosti koje su nastale u znak sećanja na pale borce i žrtve Drugog svetskog rata.

Na prvi pogled ove misteriozne strukture podsećaju na relikvije iz drevnog izgubljenog sveta, ali one zapravo podsećaju na istoriju bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Spomen-park Slobodište (Kruševac)

A post shared by Jovana (@jovana_sinadinovic) on

Dvanaest kamenih ptica u Dolini živih predstavljaju oslobođene duše koje se izdižu iznad masovnih grobnica. Na ovom mestu je nekada bio nemački logor, a ceo kompleks Slobodište je izgrađen na mestu gde su Nemci streljali nekoliko stotina ljudi iz Kruševca i okoline.

Spomenik rudarima (Kosovska Mitrovica)

Ovaj spomenik je podignut u čast palih rudara koji su se borili za oslobođenje Jugoslavije u periodu od 1941-1945. godine.

Spomenik hrabrosti (Ostra, Čačak)

Ovaj spomenik je podignut u čast palih boraca partizanskog odreda.

Spomen-park Bubanj (Niš)

Spomenik Tri pesnice u ovom parku je posvećen streljanim žrtvama za vreme Drugog svetskog rata. Svaka od tri pesnice je različite veličine i smatra se da predstavljaju simbol muške, ženske i dečje ruke koje prkose neprijatelju zbog toga što su na Bubnju streljane između ostalog i čitave porodice.

Planina Kosmaj

UFO is that u?

A post shared by Aleksandra Bojović (@_just.aleks_) on

Spomenik borcima Kosmajsko-partizanskog odreda na vrhu Kosmaja. Ovaj spomenik visok 40 metara obeležava formiranje Kosmajsko-posavskog partizanskog odreda.

Spomen-park Kragujevački oktobar

#Sumarice #Krugovi #Kragujevac

A post shared by Nikola Milanović (@johnny_milano_vic) on

Spomen-park Kragujevački oktobar je posvećen žrtvama masakra koji su počinili pripadnici Vermahta 21. oktobra 1941. godine, a spomen-obeležje naroda Hrvatske Krugovi se sastoji od sedam međusobno povezanih čeličnih diskova i predstavlja svetlosno odredište koje objedinjuje tri grobnice.

Spomen-park Popina (Vrnjačka banja)

Neobični spomenik iz 1981. godine u selu Popina blizu Vrnjačke banje zovu snajper, a obeležava lokaciju na kojoj su se prvi put sreli partizani i Nemci u otvorenoj borbi.

Spomen-park Kadinjača (Užice)

Ovaj dobro očuvani memorijalni kompleks označava mesto gde su se partizani borili za oslobođenje u blizini Užica. Zauzima površinu od 15 hektara na kojoj se nalaze bele skulpture (iz 1979. godine), muzej i amfiteatar.

??

A post shared by ⚠⚜JOVANA CICVARIC⚜⚠ (@cicvaricj) on

 (Izvor: nationalgeographic.rs)

PRETHODNA VESTTako se (ne)ponaša prema ratnom veteranu: Obezbeđenje ga gurnulo, Putin mu prišao, pozdravio i stavio pored sebe da korača (VIDEO)
NAREDNA VESTNa greškama se uči: Uvredio je SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG, a sekund kasnije stigla ga je KAZNA