Home Istorija Na greškama se uči: Uvredio je SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG, a sekund kasnije...

Na greškama se uči: Uvredio je SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG, a sekund kasnije stigla ga je KAZNA

4634
0
Manastir Ostrog

Na dan kada slavimo praznik posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom podsetimo se jedne priče koja govori o njegovim čudotvornim moćima.

Za vreme austro-ugarske vladavine Bosnom i Hercegovinom 1895. godine veliki broj pravoslavnih vernika okupio se u Bileću, pred kancelarijom kotarskog predstojnika Adamovića. Bilo je to jedino mesto gde su se mogle dobiti dozvole za odlazak u Crnu Goru, pod Ostrog, a bližio se dan Svetog Vasilija Ostroškog i vernici su hteli da budu tamo i u molitvi ga proslave.

Danas je Sveti Vasilije Ostroški: Praznik kada se dešavaju najveća čuda, a jednu stvar treba da uradite da OTERATE BOLEST iz kuće

Oko 9 časova izjutra, pirča kaže, iziđe Adamović na balkon uz koji su bile kamene stepenice. Pogleda okupljenu masu pa oštrim tonom naredi narodu da se raziđe.
– Zalud me čekate! Ne dam vam propusnice za Ostrog! Zašto tamo idete, glupi narode, kad vam tamo nema ništa osim one suve trupine što su Crnogorci stavili u kovčeg i proglasili za sveca – objavio je.

Manastir Ostrog
Manastir Ostrog

U tom momentu neki činovnok pozva Adamovića, a ovaj se nekako nespretno okrenu, saplete se i pade niz ono stepenište.

Srpski svadbeni običaji: 7 stvari koje mlada mora da uradi kako bi brak bio srećan i dugovečan

Slomio je nogu i lečio je čitava dva meseca u bolnici. Ipak, odmah sutradan je izdao naređenje da se svakome ko traži izda propusnica za odlazak pod Ostrog i da se i u buduće nastavi sa tom praksom.

I sam je kasnije poslao dobar prilog manastiru i zavetovao se da će to i ubuduće činiti svake godine. Jer, na svojoj koži se osetio moć Svetog Vasilija, a svoju nezgodu prepisao kazni Božijoj za psovanje Čudotvorca.

(Izvor: Dnevno.rs, foto:

PRETHODNA VESTSećanje na Drugi svetski rat: 8 neobičnih spomenika na području Srbije
NAREDNA VEST(VIDEO) Rakija povezuje ljude: Englez probao ljutu prepečenicu, pa nije znao gde se nalazi