Home Istorija Skandal zbog gologlavog kneza Mihaila: Kako su Beograđanke raširile trač o samoubistvu...

Skandal zbog gologlavog kneza Mihaila: Kako su Beograđanke raširile trač o samoubistvu italijanskog vajara, a istina je bila sasvim drugačija

1966
0

U ono vreme izlazak na ulicu bez kape, šešira, cilindra prosto je smatran nekulturnim i neumesnim

Italijan Enriko Paci ušao je u legendu na čudna, tipično „beogradska“ vrata. Mada
danas malo ko zna za ime ovog čoveka, on je bio uvaženi vajar onog doba, koji je
napravio spomenik knezu Mihailu 1882. godine. Kada je upriličeno otvaranje spomenika, na današnjem Trgu Republike okupila se vaskolika beogradska elita. Svi viđeni ljudi došli su da vide način na koji će se Beograd odužiti svom voljenom knezu, ali tada je izbio i jedan nesvakidašnji skandal.

Spomenik na Trgu Republike svima je dobro poznat, a evo gde se zapravo nalazi grob Kneza Mihaila

Naime, konjanik je prikazan gologlav, bez kape. U ono doba, svako je nosio šešir, kapu, cilindar… već u zavisnosti od statusa i doba dana, ali izlazak na ulicu bez ovog obaveznog dela garderobe prosto je smatran nekulturnim i neumesnim. A italijanski vajar se usudio da našeg kneza prikaže na takav način.

Ondašnja varoš bila je nemilosrdna kada su tračevi u pitanju. Već do večeri beogradske dame raspričale su kako je, od silne bruke, Paci počinio samoubistvo.
Iako Beograđanke nisu imale sredstva za rasipanje abera poput mobilnih i bilo kakvih drugih telefona, ipak su pokazale svoju retoričku umešnost, jer se priča munjevito raširila gradom.

Izgubio glavu u zasedi na Košutnjaku: Knez Mihailo Obrenović u smrtnom ropcu izgovorio tri reči koje su ostale misterija

Istina je, kako to već u našoj stvarnosti biva, postojala na sasvim drugačiji način. Paciju je uredno isplaćen honorar i on je otišao nazad, u rodnu Italiju, gde je doživeo duboku starost, a Beograd i njegove stanovnike je do te mere zavoleo da je i sopstvenoj deci davao srpska imena.

(Izvor: Iz knjige “BG priče” Zorana Lj. Nikolića, foto: Pixabay, Wikipedia)

PRETHODNA VESTTužna sudbina glumačke legende: Taško Načić nije mogao da bira uloge zbog jedne stvari, ali je zato blistao kao komedijaš
NAREDNA VESTŠTA HOROSKOPSKI ZNACI NARUČUJU U KAFANI: Bikovi seku vene na “Crne kose, Jarčevi lome čaše na “Šta će mi život bez tebe dragi”