Home Običaji Srbi, i dalje se plašimo petka 13? Obavezno se radi jedna stvar...

Srbi, i dalje se plašimo petka 13? Obavezno se radi jedna stvar da bi se oterao baksuz

1199
0
Od 36 destinacija srpska prestonica čini se kao najjeftinija za odmor i dobar provod.
Urbane legende, deo gradskog pulsa

Kombinacija petka i 13. dana u mesecu se smatra simbolom velike nesreće. Ta vrsta praznoverice datira od pre stotinak godina, a postoji čak i naziv za tu vrstu fobije – paraskevidekatriafobia.

Mnoge Srbe “bije” glas da su sujeverni, da poštuju brojne običaje i na određene dane ne praktikuju svakodnevne aktivnosti kako ne bi privukli lošu sreću. Ali od jednog dana posebno strepe, petak 13. je nadmašio sve moguće strahove, pa su za taj dan ustaljena brojna verovanja.

Za broj 13 se veruje da donosi nesreću još od biblijskih vremena. Za Judu, koji je izdao Isusa Hrista, tvrdi se da je bio 13. gost na poslednjoj večeri pa se čak i danas smatra da nije dobro biti trinaesti gost za stolom.

Da nešto s petkom zaista nije u redu verovalo se i u Srednjem veku, kada tim danom nisu održavana venčanja. U skandinavskoj mitologiji, jednu važnu večeru za bogove pokvario je 13. gost, po imenu Loki i zbog toga je čitavim svetom zavladao mrak.

Praznoverje u vezi s brojem 13 vrlo su rasprostranjene i danas – u nekim hotelima ne postoji soba s tim brojem, a u nekim aviokompanijama su rešili da izbace pločicu s nesrećnim brojem sa reda sedišta na kojem bi trebalo da stoji. U mnogim bolnicama često ne postoji soba broj 13, a u Firenci kuće koje se nalaze između brojeva 12 i 14 označene su brojem 12 i po.

U holandskom gradu Utrehtu, na železničkoj stanici, ne postoji peron sa brojem 13, kao ni automobil sa tim brojem u Formuli 1. Uklonjen je pošto su dva vozača bolida broj 13 poginula u udesima.

Već stotinama godina se veruje da je petak najnesrećniji dan u godini. U “Kenterberijskim pričama” Džefrija Čosera, napisanim u XIV veku, piše “a u petak se sruči sva nesreća”. U Velikoj Britaniji, petak je dugo bio “dan za vešanje” jer se upravo na taj dan vršila egzekucija svih osuđenih na smrt.

Procenjuje se da svetska ekonomija svakog petka trinaestog izgubi više od 900 miliona dolara zbog toga što ljudi tog dana izbegavaju svoje uobičajene aktivnosti.

Paraskevidekatriafobia – strah od petka 13.

Kombinacija petka i 13. dana u mesecu se od relativno skoro smatra simbolom velike nesreće. Ta vrsta praznoverice datira od pre stotinak godina, a postoji čak i naziv za tu vrstu fobije – paraskevidekatriafobia.

Iako je petak idealan dan da otputujete negde, narodno verovanje kaže da danas ne bi trebalo da krećete na put. Takođe, kažu da danas ne bi trebalo započinjati nikakav posao, jer bi sve moglo da se izjalovi.

Sujeverje ide korak dalje, pa je savet da danas nikako ne započinjete ni novu ljubavnu vezu, jer neće uspeti. Ni ne pomišljajte da stanete pred matičara, jer, kako što možete da pretpostavite – brak će završiti neslavno.

Takođe, savet je da izbegavate noževe, makaze, sve oštre predmete, kako se ne bi povredili.

PROMENITE POSTELJINU

Verovanje kaže da danas treba obavezno da uradite jednu stvar – da promenite posteljinu. Tako ćete oterati ružne snove, nesreću i sve ono što vas tišti i muči.

(Izvor: Telegraf.rs)

PRETHODNA VESTPavle Jurišić Šturm: Pruski oficir koji je postao jedan od najvećih srpskih vojvoda u istoriji
NAREDNA VESTPoslednji čas Laze Lazarevića: U trenutku kada je smrt došla samo se nasmejao, imao je i zašto!