Home Tradicija Stogodišnjica proboja Solunskog fronta biće obeležena na Zejtinliku: ,,Nema dana da neko...

Stogodišnjica proboja Solunskog fronta biće obeležena na Zejtinliku: ,,Nema dana da neko ne poseti srpsko groblje”

1941
0

Rekonstrukcijom je kompleks dobio novi izgled

Spomen-kosturnica na Srpskom vojničkom groblju na Zejtinliku, nakon rekonstrukcije kompleksa za koju je Vlada Srbije izdvojila 27 miliona dinara, spremna je za današnji centralni komemorativni skup povodom stogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Čuvar Zejtinlika zahvalan Bogu: Deda Đorđe dočekao da mu se ispuni jedina želja

Radovi na Srpskom vojničkom groblju u završnoj su fazi, spomenik je spreman za ceremoniju kojoj će prisustvovati veći broj visokih zvaničnika iz Srbije i zemalja saveznica.

Nema dana da neko ne dođe na srpsko groblje na Zejtinliku

Tanjugu je u Konzulatu u Solunu rečeno da će Zejtinlik zahvaljujući najozbiljnijoj rekonstrukciji od izgradnje kompleksa imati izgled dostojan njegovog značaja. Glavni problem tokom rekonstrukcije, inače, bilo je prodiranje vode koje je pretilo da ugrozi spomenik, ali je sada sve to sanirano.

Učesnike komemorativnog skupa – kadete Vojne akademije i studente Kriminalističko-policijske akademije je na Zejtinliku dočekao devedesetogodišnji Đorđe Mihailović, čiji su i otac Đuro i deda Savo, koji je vojevao na Solunskom frontu, bili čuvari tog groblja.

Dajte mi top da pobijem švapsku žgadiju: Ovo je priča o najmlađem srpskom vojniku u Velikom ratu

Đorđe, koji već 58 godina brine o srpskom vojničkom groblju, ispričao je gostima priče o besmrtnim herojima Velikog rata, podsetivši, između ostalog, na stihove Vojislava Ilića mlađeg ispisane na kosturnici, koje je izrecitovao u dahu.

“Neznani tuđinče, kad slučajno mineš pored ovog svetog zajedničkog groba, znaj, ovde su našli večno utočište najveći junaci današnjeg doba!”

“U stihu piše cela istorija”, dodao je Đorđe. Na Srpskom vojničkom groblju počiva 8.000 srpskih vojnika, a osim njih, tu je i 8.000 Francuza, 3.500 Italijana, 2.000 Engleza i 400 Rusa. Sve te podatke zna čuvar Đorđe, koga je, u šali kaže, internet pre nekoliko godina, kada je bio teško bolestan, proglasio mrtvim.

Đorđe kaže da nema dana da neko ne dođe na srpsko groblje, koje zauzima centralni deo memorijalnog kompleksa Zejtinlik, godišnje oko 350.000 ljudi, što nije slučaj sa ostalim delovima groblja, na kojem su sahranjeni Englezi, Rusi, Italijani i Francuzi.

Nema dana da neko ne dođe na srpsko groblje na Zejtinliku

To, međutim, kaže, ne treba da čudi, kad se zna da su na strani Francuza ratovali borci iz Alžira, Senegala, Maroka i Madagaskara. U kosturnici su sahranjeni heroji iz svih krajeva, iz gradova – Beograda, Zemuna i Banjaluke, ali i manjih mesta poput Brzića, Novaca, Trnove, Badovinaca, Srezojevaca… Đorđe kaže i da danas na Zejtinlik dolaze i pra-praunuci učesnika proboja Solunskog fronta i da je poslednji Solunac Naum Đorđevic umro 2010. u 102. godini.

Pre nekoliko godina Đorđe je dobio zamenika Predraga Nedeljkovića, a ispunila mu je se i najveća želja – da dočeka ovaj veliki jubilej.

(Youtube/printscreen)

PRETHODNA VESTŠok! Bugari tvrde da su oni izmislili rakiju! Šta kažu Srbi?
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 30. SEPTEMBAR 2018. GODINE: Bikovi imate loš predosećaj u vezi sa nekim osobama, Rakovi pažljivije analizirajte ono što se dešava u vašem okruženju