Home Tradicija U Srbiji se danas slavi Sveti Vasilije Veliki: Evo šta ne bi...

U Srbiji se danas slavi Sveti Vasilije Veliki: Evo šta ne bi trebalo da radite, jer će vas u suprotnom cele godine pratiti baksuzluk

1399
0

Julijanski 1. januar, u našem narodu poznat je i kao Vasiljevdan, Mali Božić i Srpska Nova godina

U svim hramovima SPC služi se liturgija Svetog Vasilija Velikog kog crkva slavi prvog dana Pravoslavne nove godine.

Prema Svetom pismu, Isus Hristos je preuzeo na sebe grehe ljudskog roda, a čin obrezanja se smatra znakom očišćenja od praroditeljskog greha.

U zapisu vladike Nikolaja Velimirovića stoji da je, “Hristos na sebe primio ljudsko telo i podneo bol za greh određen”.

Pravoslavna crkva
Julijanski 1.januar u našem narodu poznat je i kao Vasiljevdan, Mali Božić i Srpska Nova godina

Prema istorijskom i predanju crkve, Sveti Vasilije se upokojio 379. godine, u 50. godini. Živeo je u vreme cara Konstantina koji je ozvaničio slobodu ispovedanja hrišćanske vere.

Vasilijeva služba, koju je napisao sam svetitelj, služi se, prema kanonu SPC, 10 puta godišnje – 1. januara, uoči Božića i Bogojavljenja, u sve nedelje Velikog časnog posta (osim Cvetne nedelje), na Veliki Četvrtak i Veliku Subotu.

Sačuvana su mnoga bogoslovska i apologetska dela Svetog Vasilija koga SPC slavi i 12. februara (30. januara po Julijanskom kalendaru) – na praznik Sveta tri jerarha.

Mnogi običaji i obredi vezani su za Mali Božić koji se smatra završetkom božićnih svetkovina.

Veruje se da se na dan Svetog Vasilija ne treba svađati, jer će ljude u protivnom cele godine terati baksuz, dok se u nekim krajevima veruje da se danas posebno treba čuvati da vas neko ne prevari.

U nekim krajevima se verovalo da će biti rodna godina ako na ovaj dan padne sneg ili bude oblačno.

U nekim krajevima Hercegovine sačuvan je običaj spaljivanja ostataka badnjaka, a u mnogim srpskim krajevima mesi se obredni hleb ili vasilica.

U bogoslužbenom kalendaru SPC ovi praznici su obeleženi crvenim slovom kao zapovedni od velikog značaja za pravoslavnu hrišćansku crkvu.

(Wikipedia, stil.kurir.rs, Pixabay)

PRETHODNA VESTHOROSKOP ZA 14. JANUAR 2019. GODINE: Vodolije pažljivije analizirajte događaje na poslovnoj sceni, Jarčevi nema razloga da se ponašate suviše strogo i zahtevno prema voljenoj osobi
NAREDNA VESTNedeljni horoskop (14. – 21. januar 2019. godine): Škorpije vaši poslovni problemi rešiće se mnogo brže nego što očekujete, Vage izbegavajte situacije za koje nemate dovoljno znanja