Home Vesti “Udri tri puta glavom i bićeš pametniji”: Meštani sela u Srbiji ratuju...

“Udri tri puta glavom i bićeš pametniji”: Meštani sela u Srbiji ratuju oko “kamena mudrosti”

2427
0

Meštani sela Gunjaci, nedaleko od Osečine, tvrde da se u njihovom kraju nalazi “kamen mudrosti” od kog se postaje pametniji kada se tri puta udari glavom

Međutim, u obližnjoj Peckoj kažu da je “kamen mudrosti” bio kod njih, ali da je iskorišten kao građevinski materijal. Zahvaljujući “mističnom kamenu”, mnogi dolaze u Podgorinu da bi postali mudriji, a u poslednje vreme sve je više mladih koji se ovde prikradaju noću, verujući da će im se posle tri udarca glavom o kamen želja ostvariti.

Na Simića brdu, u njivi ograđenoj bodljikavom žicom, tik uz put, uzdiže se stena metar visine. Naizgled, nalik je svakom kamenu koji bi se mogao naći na Proslopu, visu koji ovaj kraj spaja sa Ljubovijom. Ali, ovaj je, tvrde meštani, poseban. Ima moć kakvu ne poseduje nijedan kamen na svetu. Stoji uspravno na njivi, u pravcu crkve podignute na mestu manastira iz vremena Turaka.

Sa prednje strane na steni je uklesan krst, a ispod njega stoji mermerna tabla sa natpisom “kamen mudrosti”.

Meštani sela Gunjaci, nedaleko od Osečine, tvrde da se u njihovom kraju nalazi “kamen mudrosti” od kog se postaje pametniji kada se tri puta udari glavom

– Nama pomaže. Otkad smo doneli ovde ovaj kamen, selo je živnulo. Sve nam dobro ide. Napredak se vidi – kaže Nenad Vilotić iz Gunjaka.

Vampir, kameno selo, prašuma, piramida: 22 zanimljive činjenice koje niste znali o Srbiji

“Ko udari glavom o kamen, bude mudriji, tvrde meštani”
Baš tako se prema čudotvornom kamenu ophodi i Života Simić. Lagano prilazi, levom rukom skida šajkaču sa glave, a desnom se krsti uz molitvu. Onda tri puta udari čelom o stenu. Posle tog rituala, čekaju se rezultati.

– Pomaže, kako da ne pomaže. Ovaj kamen je mnogima pomogao. Samo je važno da čovek veruje. Važno je da se tri puta udari glavom i pomisli na ono što čoveka muči, a posle toga sve će da krene po dobru – objašnjava Života Simić.

Tako pričaju meštani ovog mirnog sela u Podgorini. Govore ono što su njima govorili pradedovi i dedovi. Tako je priča o kamenu prepričavana generacijama, pa su meštani pre nekoliko godina poželeli tu legendu da ožive.

Naime, priča o kamenu mudrosti vraća nas u doba Turaka. Kamen mudrosti, po priči meštana, nalazio se u blizini manastira na mestu današnje crkve. Kada su se Turci povlačili iz ovih krajeva, oni su pobili meštane, zapalili manastir, a kamen natovarili na kola. Međutim, kola su pukla i kamen se otkotrljao u šumu. Od tada ovo selo nazaduje, pa su se meštani dosetili da potraže kamen, verujući da će im to doneti blagostanje.

– Šta god počnemo, ne ide. Pokušali smo da gradimo crkvu, pa nije išlo. Te loša godina, te pobije grad… Onda smo rešili da kamen nađemo i vratimo ga na njegovo mesto. Išli smo baš tamo gde su nam pričali naši preci i uspeli smo da ga pronađemo. Od tada ovo selo nikada nije pobio grad – priča Života Simić.

Međutim, i sa kamenom treba biti oprezan, upozoravaju.

– Prvo udare jednom jako, a onda drugi put slabije jer posle prvog udarca već dovoljno omudraju da ne lupaju badava glavom – objašnjava Svetislav Simić iz sela Gunjaci.

NAJBOGATIJE SELO U SRBIJI: Jedan otišao u Beč, povukao ostale, pa sad svi sagradili dvorce

Međutim, nastavnik i hroničar iz Pecke Veličko Ilić tvrdi da je pravi kamen mudrosti bio u školskom dvorištu u tom mestu, te da je najverovatnije završio kao građevinski materijal. Autentičnu priču o tom kamenu sa krstom i polumesecom preko kog su preskakala deca za vreme odmora ispričao mu je jedan čovek iz Sarajeva.

Otkad smo doneli ovde ovaj kamen, selo je živnulo. Sve nam dobro ide. Napredak se vidi – kaže Nenad Vilotić iz Gunjaka
– Sećam se, ja sam čuvao ovce, a on je došao u Pecku da traži kamen mudrosti. On mi je ispričao da su muslimanke iz Sarajeva dolazile noću i donosile decu do kamena. Onda bi uzimale dete i udarale tri puta temenom za zdravlje, sreću i mudrost deteta – priča Veličko Ilić, nastavnik u penziji.

Meštani sela Gunjaci, nedaleko od Osečine, tvrde da se u njihovom kraju nalazi “kamen mudrosti” od kog se postaje pametniji kada se tri puta udari glavom

Ali, ni tu nije kraj ovoj misteriji. Nekoliko metara dalje, u kafani nazvanoj po kamenu mudrosti, nalazi se još jedan kamen. Vlasnik priznaje da ga je našao na brdu iznad Pecke, ali tvrdi da njemu pomaže da razradi posao.

Gde se sto ljulja žena u toj kući vodi glavnu reč: 12 starih narodnih verovanja koja i danas plaše sujeverne

– Mi ujutro ovde imamo ritual. Okupimo se i udaramo glavom. Dođu i ovi iz Beograda i oni to rade. Ako ništa, bar se svi smejemo – priča Veličko Jovičić, vlasnik kafića “Kamen mudrosti”.
Prava pomama za kamenom mudrosti, koji po pretpostavkama datira iz 17. veka, nastala je u vreme kada se prikazivao film “Crni Gruja”. Potraga se nastavlja i dalje, jer, kako kažu meštani, potreba za njim ne prestaje.

Mladi dolaze noću

Pisanih tragova o kamenu mudrosti nema, ali legenda u Gunjake dovodi i mlade i stare.

“Dolaze uglavnom noću, kad ih niko ne vidi. Verovatno nisu sigurni da li ima neko dejstvo, pa se kriju”, kaže meštanin Nenad Vilotić.

(Izvor: blic.rs, foto: Pixabay)

PRETHODNA VEST(VIDEO) Ima samo 19 godina i pravi je genije: Ekspresno rešio Asocijaciju i sve ostavio u šoku
NAREDNA VESTTitovo pismo Jugoslovenima: “Jesam, priznajem, bio sam diktator. Nisam dozvolio da nam Rusi i Amerikanci s**u po glavi”