Home Istorija Vampir, kameno selo, prašuma, piramida: 22 zanimljive činjenice koje niste znali o...

Vampir, kameno selo, prašuma, piramida: 22 zanimljive činjenice koje niste znali o Srbiji

5064
0
Hram Svetog Save

Srbija je zemlja koja uvek iznova uspeva da iznenadi

Kada pričamo o Srbiji, većina već zna dosta stvari o njoj. Svi znaju da je Tesla bio Srbin, da nekada najbolji teniser sveta, Novak Đoković, dolazi iz Srbije. Ipak, Srbija je zemlja koja uvek iznova uspeva iznenadi ljude. U nastavku teksta otkrivamo vam manje poznate činjenice o Srbiji za koje verovatno nikada niste čuli.

1. Između 3. i 4. veka, 18 rimskih imperatora rodilo se na teritoriji današnje Srbije. To je petina svih rimskih vladara.

2. Srbija je jedan od vodećih izvoznika malina na svetu. Štaviše, prema podacima iz 2012, gotovo 95 odsto malina na svetskom tržištu dolazi iz naše zemlje.

3. “Vampir” je najpoznatija srpska reč koja je prihvaćena i koja se koristi u svetu. Prvi vampir nije bio grof Drakula već Petar Blagojević o čijem povampirenju je 1725. godine opširno pisala austrijska štampa.

4. U Srbiji postoji reka koju zovu Godina. Pravo ime ove reke nije Godina već Vrelo, a taj nadimak je dobila zbog svoje jedinstvene dužine – dugačka je tačno 365 metara.

5. Kada neko pomene časovnike, svi prvo pomisle na Švajcarce. Ali nije tako. Treba da pomisle na Srbe. Srpsko časovničarstvo je starije od svetski poznatog švajcarskog. Srpski časovničari su pretekli Švajcarce za čitavih 200 godina!

6. U Srbiji postoji selo napravljeno od kamena. Kameno selo Gostuša, koje se nalazi na padinama Stare planine, najneobičnije je selo u Srbiji. Kuće u ovom selu izgrađene su od kamena, blata i drugih prirodnih materijala pronađenih u okolini. Posebno je zanimljivo to da ih zub vremena nije “pobedio”.

7. Srbija takođe ima jednu prašumu. Prašuma Vinatovača je specijalni rezervat prirode u kojem drveće bukve raste već preko 350 godina. Ovde je seča drveća, branje biljaka, pa čak i pomeranje palih debala zabranjeno. U pitanju je magično mesto netaknuto ljudskom rukom.Srbija

8. Veliki kanjon reke Kolorado (SAD) ima dvojnika i to u Srbiji. Neobične crvene stene impresivnog kanjona reke Temštice neodoljivo će vas podsetiti na čuveni Kolorado!

9. Srbija je imala i francusku kraljicu u svojoj istoriji! Jelena Anžujska bila je žena kralja Stefana Uroša koji je u njenu čast posadio jorgovane duž cele doline Ibra. Danas, jedni ovo mesto nazivaju Dolinom kraljeva, drugi Dolinom vekova, a oni romantični Dolinom jorgovana.

Podatak skoro za Ginisa: U jednom gradu u Srbiji živi čak 99 MILIONERA, svaki deseti je ŽENA

10. Na jugu Srbije, blizu Kuršumlije, nalazi se jedno od 8 srpskih čuda prirode – Đavolja varoš. Ova atrakcija je svetski poznata zbog svoje 202 neobične zemljane figure nastale erozijom zemlje. I kao da nije bio i sam dovoljno neverovatan, ovaj spektakularni prirodni fenomen ima svog dvojnika.

11. Najveća klisura probojnica Evrope je Đerdapska klisura koja se nalazi u istočnoj Srbiji. Dok u zapadnoj Srbiji nalazi se drugi po redu najdublji kanjon u Evropi – kanjon reke Drine.

12. Na prvom satelitskom prenosu između Severne Amerike i Evrope iz 1963. godine, nalazila se freska ’’Beli anđeo” iz manastira Mileševa.

13. Beograd je jedan od najvećih gradova jugoistočne Evrope. Takođe, prestižni turistički portal Lonely Planet je proglasio Beograd za grad sa najboljim noćnim životom na svetu.

14. Srbija ima zaista mnogo neverovatnih prirodnih atrakcija poput Prerasta Vratne, najviših kamenih kapija Evrope. Ima ih 3 – Suvi Prerast, Veliki Prerast i Mali Prerast, koji je sa svojih 34 metara visine, 30 metara dužine i 15 metara širine zapravo najveći.

15. Pored Nikole Tesle, koji je svakako jedan od najvažnijih izumitelja svih vremena, Mihajlo I. Pupin (fizičar i hemičar), Milutin Milanković (matematičar, astronom, klimatolog, geofizičar, građevinski inženjer), Josif Pančić (botaičar, doktor, predavač), Mileva Marić (matematičarka) i Vuk Stefanović Karadžić (filolog i lingvista) su samo neki od poznatih naučnika koji su poreklom iz Srbije.

16. Da li ste ikada čuli za jezera po čijoj površini ostrva plešu? Na Semeteškom i Vlasinskom jezeru ostrva plutaju.

17. Čak 13 Srba aktivno je radilo na ’’Apolo” programu američke svemirske agencije NASA. U osnivanju iste učestvovao je i srpski naučnik i pronalazač Mihajlo Pupin.

18. Tri Srbina, Valter Bogdanić, Čarls Simić i Mihajlo Pupin, osvojili su prestižnu Pulicerovu nagradu. A Ivo Andrić je jedini dobitnik Nobelove nagrade iz Srbije.

Ovo je priča o prvom srpskom borbenom pilotu: Život koji ni Holivud ne bi režirao

19. Priroda Srbije krije mnogo tajni i nerazrešenih misterija. Jedna od njih je planina Rtanj – 500.000 godina stara piramida. Zbog njenog piramidalnog oblika, za ovu mističnu planinu se veruje da je drevna piramida u kojoj se
nalazi matični brod ostavljen od strane vanzemaljaca.

20. Tu je takođe i misterija Povlenskih kugli o čijem se poreklu i dan danas raspravlja. Dok jedni tvde da su ove ogromne kamene kugle rasute po brdima Povlena čuda prirode sa lekovitim moćima, drugi veruju da su ih vanzemaljci ostavili. Naučnici pak smatraju da su one nastale vulkanskom aktivnošću.

21. “Cvetanje Tise” je fenomen kojem možete prisustvovati samo u Srbiji, blizu Horgoša, na izlazu iz Kanjiže. Svake godine u junu na reci Tisi odigrava se jedinstven, romantičan i melanholičan ples života i smrti. Insekt Palingenia longicauda tada izvodi svoj 3 sata dug svadbeni ples na zadivljenje svih posmatrača.

22. Hram Svetog Save ne samo da je najveća srpska pravoslavna crkva već je i najveći pravoslavni hram na Balkanu i jedan od najvećih na svetu.

(Izvor: www.serbia.com)

PRETHODNA VEST(VIDEO) Tako to radi pravi majstor: Caru Urošu je dovoljna jedna reč da reši celu asocijaciju!
NAREDNA VESTOVO SIGURNO NISTE ZNALI: Srbija iznedrila trojicu velikana koji su dobitnici prestižne PULICEROVE NAGRADE