Home Istorija Upoznajte Brankovinu: Istorija Nenadovića, poezija Desanke Maksimović i priroda za odmor i...

Upoznajte Brankovinu: Istorija Nenadovića, poezija Desanke Maksimović i priroda za odmor i dušu

2100
0

Nije ni čudo što je Brankovina mesto rezervisano za djačke izlete, ali i izlete svih onih koji bi da uživaju u hladovini, tišini i miru jednog izuzetnog, svetog i istorijskog mesta.

Brankovina je svoje mesto u istoriji zauzela po Nenadovićima, Aleksi, Jakovu, Mateji, Simu i Ljubomiru. U Brankovini je provela detinjstvo i završila osnovnu školu i Desanka Maksimović, srpska pesnikinja. Zato i ne čudi što je centralno mesto u ovom selu upravo posvećeno Nenadovićima i što je na ovom mestu sahranjena Desanka.

Istorijski kompleksom dominira crkva Sv. Arhandjela, zadužbina Prote Mateje iz 1830. godine. Crkva je podignuta na mestu crkve brvnare, kraj koje je bio sahranjen Aleksa Nenadović. U crkvenoj porti je jedinstven kompleks takozvanih sobrašica, gradjenih u 19. veku. Danas ih je preostalo pet. To su drvene nadstrešnice gde su vidjeniji ljudi iz sela i pretežno iz okoline dovodili porodice u vreme sabora, crkvenih praznika ili svetkovina. Naravno, nezaobilazna je česma Nenadovića i parohijska kuća.

Branko Ćopić okončao je svoj život samoubistvom: Dva dana kasnije njegova komšinica i prijatelj Desanka Maksimović napisala je ove reči

U crkvenoj porti se nalazi i grob Desanke Maksimović, na platou okruženom šumom koja kao da leluja u ritmu stihova srpske pesnikinje.

S druge strane rečice, koja se, gle čuda, zove Školska, prelazi se u deo gde su dve škole. Jednu je sagradio Prota Mateja 1834. godine i bila je u to vreme prva državna škola. Renovina je i u njoj je muzejska postavka koja prikazuje školu i prosvetiteljstvo u vreme Prvog srpskog ustanka, sa sve nezaobilaznom magarećom klupom.

Kako je podignut Prvi srpski ustanak: Hajduk Stanoje Glavaš i knez Teodosije odbili, prihvatio Karađorđe i krenulo se protiv Turaka

Druga je zgrada u kojoj je Desanka Maksimović završila četvorogodišnje obrazovanje. U „Desankinoj školi“ se čuvaju njeni lični predmeti. Pre svega njeni šeširi, fotografije, pribor. I naravno, nezaobilazni stihovi.

Nije ni čudo što je Brankovina mesto rezervisano za djačke izlete, ali i izlete svih onih koji bi da uživaju u hladovini, tišini i miru jednog izuzetnog, svetog i istorijskog mesta.

PRETHODNA VESTOrao krstaš ponovo u Srbiji: Ne samo na grbu, nego i u prirodi
NAREDNA VESTVidovdan: Evo šta ne treba raditi, a šta treba veče uoči velikog praznika