Home Vesti (VIDEO) Neka znaju srpski đaci gde su ginuli junaci: Mural u slavu...

(VIDEO) Neka znaju srpski đaci gde su ginuli junaci: Mural u slavu stradalih boraca sa Košara

3031
0
(VIDEO) Neka znaju srpski đaci gde su ginuli junaci: Mural u slavu stradalih boraca sa Košara
(VIDEO) Neka znaju srpski đaci gde su ginuli junaci: Mural u slavu stradalih boraca sa Košara

Oni upućeniji znaju da bitka na Košarama predstavlja najvažniju bitku u modernoj istoriji Srbije

U Nišu je na jednom od zidova ograde u neposrednoj blizini stadiona i hale Čair proteklih dana završen mural sa likovima četvorice stradalih boraca sa Košara – Dragana Grubića (26), Dejana Mitića (23), Ivana Vasojevića (24) i Predraga Leovca (24).

Mural je oslikao akademski slikar iz Niša Sava Mišić, na predlog dvojice prijatelja, takodje Nišlija, Mladena Stankovića i Miloša Rašuoa. Stanković je kazao da su sva trojica veliki poštovaoci vojnika koji su se borili na Košarama 1999. godine i otuda ideja o muralu.

Nestvarna priča iz pakla Košara: Kako je vodnik Jaguar poveo 12 srpskih vojnika i naterao u beg 300 OVK specijalaca

“Želeli smo da podstaknemo ljude da se informišu o toj bici koju je naša vojska vodila. Oni upućeniji znaju da bitka na Košarama predstavlja najvažniju bitku u modernoj istoriji Srbije. Njome je sprečena kopnena invazija i okupacija naše zemlje tokom NATO agresije”, istakao je Stanković.

On je podsetio da su murali posvećeni herojima sa Košara urađeni u Beogradu, Negotinu i Kosovskoj Mitrovici, ali je prvi put u našoj zemlji urađen mural sa likovima boraca.

Preživeli pakao Košara i pad MiG-a 29, poginuli u miru u saobraćajnim nesrećama: Kako se okrutna sudbina poigrala sa srpskim herojima

“Vodnici Dejan Mitić i Ivan Vasojević, i potporučnik Predrag Leovac nastradali su u borbama na Kosovu i Metohiji, a Dragan Grubić nastradao je nesrećnim slučajem 2004. godine”, rekao je Stanković.

(Izvor: Kurir.rs)

PRETHODNA VESTNajbogatiji srpski sportisti: Jokić preskočio Đokovića, Ivanović zaradio više od Vidića
NAREDNA VESTLetnji Sveti Stefan: Evo koje vremenske nepogode treba da se čuvate