Home Vesti “Više od igre”: Ovaj Zvezdaš je bio dubler Voji Brajoviću u hit...

“Više od igre”: Ovaj Zvezdaš je bio dubler Voji Brajoviću u hit seriji, na Marakani mislili da su dobili novog igrača, a na kraju Šekularac otkrio ko je najbolji fudbaler (VIDEO)

3753
0
"Više od igre": Ovaj Zvezdaš je bio dubler Voji Brajeviću u hit seriji, na Marakani mislili da su dobili novog igrača, a na kraju Šekularac otkrio ko je najbolji fudbaler (VIDEO)

Glumac Voja Brajović je zaista dobar fudbaler, ali fudbaler Zoran Filipović ipak ume bolje da (kao glumac) pogodi ugao gola iz slobodnog udarca sa 20 metara

Vojislav Brajović je sasvim ozbiljno shvatio glumački zadatak koji mu je poverio reditelj Zdravko Šotra – za ulogu fudbalera Becića u filmu i seriji “Više od igre” pripremao se na treninzima kraj Marakane, na kojima su mu tada društvo pravli dvojica slavnih zvezdaša – Zoran Filipović i Dragosolav Šekularac.

Ko je bolji? Voja ili Zoran? Da li je fudbaler Zoran Filipović bolji glumac, ili je glumac Voja Brajović bolji — fudbaler? To su se svi pitali kada su čekali da serija “Više od igre”, prema scenariju književnika Slobodana Stojanovića, a u režiji Zdravka Šotre, konačno ugleda svetlost dana.

Glumac Voja Brajović je zaista dobar fudbaler, ali fudbaler Zoran Filipović ipak ume bolje da (kao glumac) pogodi ugao gola iz slobodnog udarca sa 20 metara. Eto, zato je Voja prepustio mesto pucača svome dubleru Zoranu. A ovaj je na tom snimanju pogodio rašlje toliko precizno da su Zvezdini navijači požalili što Zoran češće ne “glumi” ovakve udarce na pravim utakmicama.

Pamtite je kao služavku u Maratoncima: Prevarili je za čuvenu scenu u kadi, iz filma izbačena još jedna golotonja, a evo kako izgleda u 80. godini

No, i ova televizijska utakmica, izgledala je kao prava. Trčali su glumci-fudbaleri, menjali mesta, driblovali, prodirali, podmetali nogu jedan drugom, bilo je čak i duplih pasova, oštrih startova, kao da je to neka temperamentna utakmica totalnog fudbala Ajaksove ere.

A, u stvari, Stojanović i Šotra, prezentirali su vreme od pre nekoliko decenija, godina tridesetih, kad se fudbal igrao još u gaćicama do kolena, i u majicama zakopčanim do grla.

Reditelj Zdravko Šotra ispričao nam je i jedan kuriozitet sa snimanja:
— Nekad, u tim tridesetim, fudbaleri su prilikom slobodnog udarca pravili “živi zid” na taj način što su lopti okretali leđa. Mi to u ekipi nismo znali prilikom prvog snimanja, pa su se glumci-fudbaleri postavljali onako kako se to danas radi, dakle, licem prema lopti. Tek jedan stari stanovnik Ovče, gde se snimala ova utakmica, upozorio nas je kako se to nekad radilo. Mi smo to proverili, pokazala se tačnom njegova primedba, pa smo taj deo kasnije snimili onako kako se to radilo pre 40 godina.

Serija “Više od igre” ima preko deset epizoda, a cela treća je posvećena fudbalskoj utakmici. A to je baš epizoda u kojoj Zoran Filipović povremeno zamenjuje Voju Brajovića.

(VIDEO) Vinetu iz Leskovca: Najveća zvezda u Nemačkoj, Indijanci su ga gledali kao svog junaka, a čak jedan asteroid nosi njegovo ime

Pravi fudbaler (Zoran) je toliko verno kopirao pokrete pravog glumca (Voje) da je malo ko poverovao da taj dribling i taj slobodan udarac ne izvodi baš Voja Brajović. No, svakako treba reći i da glumac (Voja), kad se pojavljuje kao fudbaler deluje i izgleda kao prava sportska figura.

Dakle, čitava jedna epizoda (za koju je snimljeno preko 5 kilometara trake) posvećena je fudbalu. U njoj se saznalo da fudbal ni u tridesetim godinama nije bio samo igra, samo zabava.
— Fudbal je — kako je tada objašnjavao scenarista Stojanović — više od igre. Fudbal je najzanimljivija društvena pojava. Namagnetisana freska događaja. Refleks životnih oscilacija. Fudbal je ogledalo dva sloja, to su dve struje, dva tabora. Nisu to samo igrači, već je to ceo grad, ceo život u jednom gradu. Na utakmici se ne navija samo za ovaj ili onaj klub, već se navija za ovu ili onu ideju. Fudbal je sfera gde
se ispoljavaju ne samo navijačke strasti, već je i politička legitimacija.
Scenarista još kaže da se kroz fudbalske utakmice i događaje oko fudbalskih klubova, prati politički, ekonomski, pa i istorijski razvoj grada…

Kojeg grada?
— Bilo kojeg našeg grada. Ali pošto sam ja rastao u Požarevcu, i pošto sam tamo saznao za mnoge dogodovštine iz tih tridesetih godina koje opisujem, iz vremena kad su se ispoljavale ne samo fudbalske već i političke polarizacije između Radničkog i
Građanskog (imena su autentična, ali su i simbolična), onda shvatite da se radnja događa baš u Požarevcu.

A ako prepoznate neki drugi naš grad, onda znajte da sličnost možda nije namerna, ali je sigurno da nije ni slučajna. No, vratimo se našim junacima. Za ovu ulogu, Voja Brajović je čak trenirao zajedno sa Zvezdinim fudbalerima i toliko se dobro uklopio u fudbalsku ekipu da su neki gledaoci mislili da se radi o nekom novom talentovanom fudbaleru koji je stigao iz nekog manjeg grada — recimo, iz Požarevca.

(VIDEO) E rođaci! Svi znate naduvanu babu iz filma Rane, ali ne znate da je to majka našeg poznatog glumca

Ali i Zoran Filipović nije olako shvatio svoju glumačku ulogu, pa je i on vežbao zajedno sa glumcima. U Ovči je takođe privukao pažnju svojim prirodnim ponašanjem, tako da su se neki meštani iz Ovče, inače strastveni ljubitelji fudbala, gurkali i govorili kako onaj visoki liči na Zorana Filipovića.

Devojke verovatno tako zamišljaju u snovima one prave, rasne golgetere. Osmeh, pogled, sigurnost, stas, pokret, okretnost, gipkost… Pa to je rođeni centarfor!

Pogledajte, molim vas, i Zorana Filipovića! Kao da se priprema za ulogu Hamleta. Samo što nije izustio »Biti ili ne biti, fudbal ili gluma, pitanje je sad?« Dok su Zoran i Voja trčkarali po terenu, pridružio im se, na naš, njihov i svoj poziv Šekularac (prvi). Lično. Naravno, pridružio se Šeki sa punim pravom jer je njemu — nekad slavnom i glavnom junaku dugometražnog filma »Šeki, pazi snima se« — pravo mesto baš sa jednim rasnim fudbalerom (glumcem) kakav je Zoran Filipović i jednim klasnim glumcem (fudbalerom) kao što je Voja Brajović.

A na pitanje — ko je bolji: Zoran ili Voja, Šeki nam je tada, vrlo brzo, bez predomišljanja odgovorio:
— Zna se, JA!

(Izvor: yugopapir.com)

PRETHODNA VEST(VIDEO) “Ne diraj me, zvaću decu! Decooooooooo!”: Dovoljno je bilo da izgovori jednu rečenicu i postane legenda, a ovo je priča o Stanojlu
NAREDNA VESTKo je bio čuveni Jagodinski čiča: Ostao bez obe noge u ratu, puzeći obrađivao zemlju, a čezama sa konjima dolazio u kafanu na pivo i zbijao šale sa svima