Home Vesti Zabole me lakat: Evo zbog čega osećamo jak bol i “struju” kada...

Zabole me lakat: Evo zbog čega osećamo jak bol i “struju” kada udarimo ovaj deo tela

2392
0

Na ovom mestu nalazi se jedan od najvažnijih nerava

Ako ste nekad udarili laktom o tvrdu podlogu osetili ste sigurno kao da vam struja prolazi kroz ruku uz tup bol, ali vam je ipak ova reakcija izmamila i osmeh na lice.

Ova kost koju nazivaju i “smešnom” je sve samo ne kost. To je zapravo jedan od većih nerava u ruci koji se naziva ulnarni nerv. On polazi od kičmene moždine iz vrata i spušta se niz rame, a završava se u prstima na ruci. Smešna kost se nalazi ispod koštane ekstenzije više kostiju koje formiraju gornji deo ruke koji se naziva medial epikondil.

Skinite čarape i dobro pogledajte: Ako vam je drugi prst duži od palca, onda to ima ovo značenje

Velikim delom dužine, nerv je sakriven iza kostiju i tkiva.

Velikim delom dužine, nerv je sakriven iza kostiju i tkiva. Na ovom delu prekriven je samo tankim slojem kože pa je veoma osetljiv na udarce. Kada udarite u ovaj nerv on šalje signale u mozak koji izazivaju osećaj trnjenja i prolaska struje kroz ruku, pa osećamo bol u ruci i prstima.

Narodna verovanja: Svi znamo šta znači kada nas zasvrbi levi dlan, ali malo ko kada su u pitanju UŠI, LAKAT ili PRSTI!

Tup osećaj trnjenja traje svega par minuta. Ovaj nerv je veoma važan za nas jer je zadužen za koordinaciju pokreta, kontroliše osećaj dodira u prstima i usmerava velike mišiće ruku tako da možemo da stisnemo i podignemo nešto rukom.

Bol u ovom delu lakta može da ukazuje i na ozbiljnije oboljenje koje se naziva sindrom kubitalnog tunela. Javlja se kada duže vreme držite lakat savijenim, oslanjate se na njega ili trpi neko opterećenje duže vreme. Ovo je poznatije kao teniski lakat ili golferski lakat. Dobra vest je da se ovo stanje može izlečiti. Protivupalni lekovi ili korektivne vežbe mogu da poprave štetu.

(Pixabay)

PRETHODNA VESTPesimista ili optimista: Šta vaš rukopis govori o vama
NAREDNA VESTPorše ukrao od tenisera, policiju dovodio do ludila, navijači ga spasili na Slaviji: Kako je Fantom digao Beograđane na noge i prkosio Titovom režimu, a stradao u čudnoj saobraćajnoj nesreći