Home Vesti Zaboravite na strugalicu za led: Na ovaj način ćete čistiti led sa...

Zaboravite na strugalicu za led: Na ovaj način ćete čistiti led sa stakla automobila tokom cele zime

1410
0

Vozači se najmanje raduju zimi, kada se često upražnjava omiljeni zimski sport – odleđivanje stakala i čišćenje snega koji je napadao u toku noći

Što se samog snega tiče, ako nemate garažu a ni ceradu za automobil, tu nema nešto puno pomoći. Moraćete da čistite kako god okrenete. I budite temeljni, jer lako može da se desi da vam taj komad snega koji vas je mrzelo da očistite sa krova u toku vožnje padne na staklo i izazove neku nesreću. A što se tiče samog odleđivanja stakla i brava, tu ipak ima par trikova koji mogu da olakšaju posao.

Vozači se najmanje raduju zimi, kada se često upražnjava omiljeni zimski sport – odleđivanje stakala i čišćenje snega koji je napadao u toku noći

KAKO OTKLJUČATI ZALEĐENU BRAVU?

Ukoliko se brava zaledila, ključ polako zagrevajte upaljačem i nekoliko puta ga gurnite u bravu kako bi otopio led. Nakon minut-dva minuta bi trebalo da se dovoljno odledi da možete da je otključate. Da biste sprečili ovaj problem kupite tečnost „WD 40” koju ćete uveče naprskati u sve bravice. Ne zaboravite na one od prtljažnika i rezervoara. Ova veoma korisna sitnica bi trebalo da bude obavezan zimski aksesoar.

Glicerin izbegavajte da stavljate u bravu, ali ga slobodno namažite na kedere vrata kako ne bi zaledila.

A KAKO ODLEDITI STAKLA?

Prvo rešenje je sirće. Pomešajte sirće (najbolje alkoholno) i vodu u odnosu 3:1 i mešavinu sipajte u bocu s prskalicom. Preporuka je da se sva stakla poprskaju što je ranije moguće, kako bi mešavina što više bolje odreagovala.

Sličan recept, koji će efikasnije delovati na led, predstavlja mešavina medicinskog alkohola (70-procentni) i vode u odnosu 2:1. Kada ovom tečnošću poprskate led, sačekajte desetak sekundi i moći ćete lako da ga skinete.

Ubedljivo najefikasnije rešenje je prskanje stakala nerazblaženim 70-procentnim alkoholom u koji ste dodali par kapi deterdženta za ručno pranje sudova.

DELUJTE PREVENTIVNO

Sjajni trikovi su i da preko noći na šoferšajbni ostavite komad kartona ili letnje folije, a na brisače stavite čarape. Ujutro to samo skinete i nema nervoze niti guljenja stakla. Takođe, retrovizore možete da zaštitite običnim plastičnim kesama. Uz to, uzmite malo posipa za mačke, stavite u čarapu i ostavite to u kolima kraj stakla. Posip će upijati vlagu i stakla vam se neće magliti.

(zena.blic.rs, Pixabay)

PRETHODNA VESTTragovi gusenica, ćebad, mikrotalasna: Ovako je srpska vojska nasamarila NATO avijaciju i sačuvala tenkove
NAREDNA VESTNekada popularna pevačica imala je tužnu sudbinu: Albanci su joj ubili majku, izgubila je brata blizanca, a u detinjstvu su je oblačili kao dečaka