Home Istorija Zbog Voje Tankosića je mrzeo Ravnogorce: Kako je srpski major našamarao Čerčila...

Zbog Voje Tankosića je mrzeo Ravnogorce: Kako je srpski major našamarao Čerčila u sred Beograda

5355
0

Verovatno najpoznatiji premijer u istoriji Velike Britanije dobio je svojevremeno dobre batine u Beogradu! Tačnije, našamaran je!

Čuveni premijer Velike Britanije iz Drugog svetskog rata Vinston Čerčil 1903. godine dobio je šamar od srpskog majora Vojislava Tankosića na sred Knez Mihailove ulice! Ovo je priča koju neko naziva i “teorija zavere” o ovom događaju i herojstvu četničkog vojvode!

Za vreme Burskog rata u Južnoj Africi (1899-1902) beogradska štampa redovno je donosila izveštaje sa terena, a Srbi su još uvek pamteći turske zločine “navijala” za Bure!

Jedan od britanskih dopisnika iz Burskog rata bio je tadašnji mladi novinar Vinston Čerčil, kasnije premijer Velike Britanije, a u jednom svom članku, zbog tih simpatija Srba prema Burima osuo je “drvlje i kamenje po njima”.

Prema istorijskim podacima baš taj članak je na sav glas, veoma besan u jednoj tada poznatoj beogradskoj kafani pročitao mladi potporučnik Vojislav Tankosić, i tom prilikom se zakleo da će se osvetiti dotičnom novinaru: “Stoka jedna! Ako se tog Vinstona ikada dočepam, sve ću klevete da mu naplatim!“

NEMA “TEŠKO, NEĆU DA ČUJEM TU REČ”: Citati vojvode Živojina Mišića pogađaju pravo u srce!

Prema istorijskim predanjima Vinston Čerčil se godinu dana posle završetka Burskog rata Orjent ekspresom, od Carigrada preko Beograda, vraćao u Englesku. Voz je, navodno, u beogradskoj železničkoj stanici boravio nekoliko sati, pa je Čerčil odlučio da se prošeta gradom i malo osveži.

Vest da je novinar koji je “pljuvao po Srbima” u Beogradu i da se nalazi u jednoj od kafana sadašnje Knez Mihailove ulice došla je do Voje Tankosića, koji se odmah uputio ka kafani “Grčka Kraljica”.

Malo poznata priča o podvizima Gvozdenog puka: Kako je pukovnik Brka uništio Bana Jelačića u paramparčad

Vojvoda Tankosić pronašao je Vinstona Čerčila u pomenutoj kafani gde ga je psovao i šamarao, kao i da mu je zapretio da će mu “ukoliko još jednom bilo šta tako napiše o Srbima odgovarati glavom”. Tadašnjeg novinara, kasnijeg premijera Velike Britanije od ljutog srpskog vojvode spasila je policija i otpratila ga do železničke stanice i smestila u voz!

Ova legenda je kasnije, dobila šire razmere, naravno na nivou teorije zavere. Čerčil je, navodo, upravo zbog ovog događaja mrzeo Srbe, naročito Ravnogorce, naslednike četnika kojima je i Voja Tankosić pripadao, pa je zato podržao Tita i partizane u toku II svetskog rata.

Vojislav Tankosić se rodio u selu Ruklada, nedaleko od Uba, kraj reke Tamnave u Valjevskom srezu. Neki autori navode da njegovi preci vode poreklo iz Bosne ili Krajine. Kao datumi njegovog rođenja navode se 11. i 29. septembar i 16. oktobar 1881 ili 1880. godine.

(Izvor: Telegraf.rs, foto: Wikipedia)

PRETHODNA VEST(VIDEO) Kad je paljba počela, teroristi OVK nisu znali gde da beže: Ovo je priča kako su Srbi sa dva tenka zagrmeli planinom i izbili na vrh Košara
NAREDNA VESTTroje glumaca napustilo zbog malog honorara, pojedini glumili više likova, čuveni pas Sima bio slep: Ovo su 20 zanimljivih činjenica o seriji Srećni ljudi koje niste znali