Home Običaji Živeli domaćine: 13 zdravica koje bi svaki Srbin trebao da zna

Živeli domaćine: 13 zdravica koje bi svaki Srbin trebao da zna

9697
0

Zdravice se drže po jednom ustaljenom redu i svaka ima svoj naziv, koji se može razlikovati od mesta do mesta, u zavisnosti od toga kako su se pokolenjima zdravice prenosile

Zdravice ili napajalice su vrsta beseda koje se drže uz čašu rakije ili vina na slavama, svadbama, krštenjima, porodičnim skupovima i slično.

Nazdravičar biranim rečima poželi sreću, dug život, blagostanje domaćinu ili slavljeniku i onima u čiju čast se održava svečanost. Iako se nazdravlja na dosta svečanosti, najpoznatije su svakako slavarske zdravice.

Domaćin uzima čašu sa rakijom, i dizanjem u vis zahvaljuje se svim gostima za dolazak i sa rečju Živeli ispija čašu. U isto vreme i svaki gost treba da ispije svoju čašu pića. Zdravice su često uobičajene i između gostiju pojedinačno. Tako zdravi svako svakome sa rečima Živ ti meni bio i zdrav. Onaj kome se nazdravlja, u obavezi je radi reda da popije zdravicu sa rečima hvala na zdravici i može i ne mora da odmah nazdravi nekome sledećem. Ovaj način nazdravljanja može uzeti maha tako da se društvo više nego inače opije.

Zdravice se drže po jednom ustaljenom redu i svaka ima svoj naziv, koji se može razlikovati od mesta do mesta, u zavisnosti od toga kako su se pokolenjima zdravice prenosile.

(VIDEO) Rakija povezuje ljude: Englez probao ljutu prepečenicu, pa nije znao gde se nalazi

Tako na primer prva zdravica koja se drži na slavi negde se zove U dobri čas, negde Za pomozi Bože, a nagde Za zdravlje domaćina i ukućana.

Prva zdravica se drži za zdravlje domaćina i ukućana, za pomozi Bože, u dobri čas. Druga za zdravlje kumova i prijatelja, u slavu zakona i krsnog imena, u bolji čas. Treća za zdravlje komšija i gostiju, za Svetu Trojicu, u slavu Božiju, u slavu sveca zaštitnika. Četvrta zdravica kako Gospod zapoveda, u zdravlje domaćina, za četiri stupa Jevanđelja. Peta za Petozarne mučenike, za zdravlje domaćina dok domaćin tada nazdravlja u zdravlje prijatelja i gostiju. Šesta zdravica je za čestitost bora i sabora a domaćin uzvraća zdravicu: Za zdravlje komšija zvanih i nezvanih.

Tucite svoju decu čim primetite da počinju da liče na vas: Legendarni Duško Radović je imao pravi recept za vaspitanje dece

Sedma zdravica za sofre, obraza i viđenja, za zdravlje kumova i prijatelja. Osma u zdravlje domaćice, u zdravlje suseda domaćici. Deveta za zdravlje i napredak omladine a deseta za zdravlje kumova i prijatelja. Jedanaesta u pijante – nazdravlja se i pije sa ukrštenim rukama bez ikakve besede, jer su svi od toliko zdravica već pomalo pijani da bi mogli da se sete čemu bi nazdravili. Dvanaesta za poslađenije (da se zaslade sve prethodne zdravice) i poslednja trinaesta ispratnica, zdravica za rastanak.

(Izvor: Stil, foto: Pixabay)

PRETHODNA VEST(FOTO) CELA SRBIJA PRIČA O ANĐINOM SPOMENIKU: Donji deo nadgrobne ploče otkriva šta je sve preživela za svoje 84 godine
NAREDNA VESTNarodna verovanja, vračanja i druga praznoverja: Evo šta se najviše poštuje u Srbiji