Home Istorija Bubonska kuga u Srbiji: Dušan Silni se sa porodicom sklonio na Hilandar,...

Bubonska kuga u Srbiji: Dušan Silni se sa porodicom sklonio na Hilandar, a samoizolacija u 14. veku izgledala je ovako

2982
0

Razlozi Dušanovog boravka na Hilandaru su po mnogim istorijskim izvorima pre svega politički, ali kako se vremenski podudaraju sa bubonskom kugom, ljudski je verovati da je sebe i svoju porodicu sklonio od opake bolesti

Bubonska kuga, crna smrt, kako su je zvali harala je Evropom nekoliko godina u 14. veku. Od nje je umrlo najmanje 50 miliona ljudi, ili trećina ondašnjeg stanovništva, prema tvrdnji nekih istoričara i naučnika, dok drugi smatraju da ih je bilo i više. Naime, većinom su beležene smrti vlastele i višeg staleža, dok oni siromašni mahom nisu ni brojani.

Kuga je stigla iz Azije. Da li su je doneli krstaši, trgovci, pretpostavka je, iako bez naučnih dokaza, da je buva koja prenosi kugu, prešla sa pacova na ljude.

Kako je Japanac postao najveći Srbin: Krstio se na Hilandaru, sad se zove Sava Hilandarac
Jedina žena koja je posetila HIlandar, ne stupivši na tlo je bila Jelena Anžujska

Tokom tog 14. veka je prvi put smišljen i karantin kao borba protiv zarazne bolesti, ali i neka vrsta dezinfekcije, koja se vršila sirćetom.

Dušanov zakonik bi iskorenio kriminal u Srbiji: Ovih 6 članova zakona Cara Dušana svi bi se plašili!

Ni srednjevekovnu Srbiju nije zaobišla velika pošast. U Srbiju je, što se može zaključiti prema načinju širenja, kuga stigla sa mora, sa trgovačkih brodova i sa robom koja je stizala u jadranske luke, najčešće iz Đenove, koja je bila, kao velika luka, i veliki izvor zaraze.

Vladar Srbije, Stefan Uroš IV Dušan Nemanjć se, po pojedinim izvorima, sklonio od kuge u Hilandar. U to vreme, spasiti državu je značilo spasiti vladara. Dušan Silni se, zajedno sa decom i ženom Jelenom Anžujskom, preselio neko vreme na Atos.

Razloga za odluku da ode na ipak izolovoano mesto je, pretpostavlja se, bilo nekoliko. Prvo, usled nepoznavanja pošasti koja je napala svet, narod pa i vladari su tražili spas i pomoć u veri. A gde drugde biti bliže Bogu nego ma Hilandaru.

Jelena Anžujska tokom celog boravka na Hilandaru nogom nije dodirnula svetu zemlju, bukvalno je živela u nosiljci.

S druge strane zbog ograničenog pristupa, što po crkvenim zakonima, što po samom geografskom položaju, Atos je bio izolovan i nešto najbliže samoizolaciji radi sprečavanju zaraze.

Prešao iz islama u pravoslavlje: Kako je Sulejman na Kosovu postao Dušan

Prema crkvenim zakonima, inače, ženama je oduvek bilo zabranjeno da kroče na svetu zemlju. Dušan Silni, poznat po tome što je umeo da zaobiđe svaki zakon i svako pravilo, uneo je suprugu Jelenu Anžujsku na nosilima. Dotakla nogom zemlju nije niti tokom celog boravka na Hilandaru, bukvalno živeći u nosiljci. Neki izvori tvrde da je to bilo skoro tokom cele 1348. godine.

Razlozi Dušanovog boravka na Hilandaru su po mnogim istorijskim izvorima pre svega politički, ali kako se vremenski podudaraju sa bubonskom kugom, ljudski je verovati da je sebe i svoju porodicu sklonio od opake bolesti.

PRETHODNA VESTKako je Manastir Kaone dobio ime: Ima veze sa Kosovom, a krstio ga je veliki srpski junak
NAREDNA VESTUrbana legenda: Evo kako se završila ljubav izmedju automehaničara boema i plavuše