Home Istorija Kako je Manastir Kaone dobio ime: Ima veze sa Kosovom, a krstio...

Kako je Manastir Kaone dobio ime: Ima veze sa Kosovom, a krstio ga je veliki srpski junak

3989
0

Na oko 100 km od Beograda, na putu između Šapca i Valjeva, kada u Draginju skrenete na sporedan put, u predivnoj prirodi, nalazi se manastir Kaona. Ušuškan u miru šume, tišini, na dve rečice, manastir je jedinstven spoj starog i novog. Uz to, vredne ruke njegovih žitelja su manastirsko imanje pretvorile u pravu atrakciju.

Poribljeno jezero, vodenica, sojenica, sobrašica, pešačka staza oko manastira, sve to čini jedinstven doživljaj za putnike namernike. Uz to, pećina kapela Roždenstva Hristovog, kao i mesto za krštenje „pogružavanjem“; tj. potpunim potapanjem onoga ko se krsti, prema ranohrišćanskom običaju su posebnost Kaone.

Manastir Kaona
Savršen mir i tišina, spokoj dostojan ovakvog svetog mesta

Legenda je da je Miloš Obilić, kada je krenuo u boj na Kosovu, praćen sestrama Ikonijom i Vidom, upravo tu, gde je manastir, stao da odmori konje. Izvor im je dao vodu, šuma hlad, a mir i tišinu remetile su, kao i danas, samo ptice. Prema jednom predanju, Ikonija je rekla bratu: „O moj brate, što dobra konja videh, još da je sedlo na njemu“, što je značilo da je upravo tu dobro mesto za crkvu. Kada se Miloš nije vratio sa Kosova, Ikonija je podigla crkvu.

Kao Miloš Obilić na Kosovu: Srbi ga zaboravili, a on je ustaškog krvnika poveo sa sobom u smrt

Lokalno stanovništvo manastir zove Kaone, a ne Kaona. Po  lokalnom predanju, to je zato što je Miloš Obilić, kada su ga sestre pratile, naredio svojim slugama da upravo na tom mestu naprave manastir, da budeo lep „kao one“, od čega je nastalo Kaone.

Po istoriji, prva crkva je još u 11. veku podignuta na tom mestu. Tokom vekova nekoliko puta su gradjevine rušene i ponovo zidane, da bi sadašnja crkva bila izgradjena 1892. godine prilozima meštana i uz veliku pomoć manastira Hilandar.

Manastir Kaona: Lepota u bilo koje godišnje doba

Manastir Kaone, iako se nalazi na velikom imanju, nekada je imao mnogo više zemlje, koja je nakon 2. Svetskog rata oduzeta.

Ova ktitorka iz Šapca je sve dala Beogradu: Podigla je manastir Vavedenje, crkvu Svete Trojice, škole, sirotišta

Danas, manastir Kaona je, pre svega zahvaljujući starešinama unazad nekoliko decenija, savršen spoj duhovnog i zemaljskog mira, spokojstva. Mesto gde čujete svoje misli.

PRETHODNA VESTOvako nešto se retko viđa: Deda Blagoje se javno zahvalio komšiji Saši za nesebičnu pomoć tokom vanrednog stanja
NAREDNA VESTBubonska kuga u Srbiji: Dušan Silni se sa porodicom sklonio na Hilandar, a samoizolacija u 14. veku izgledala je ovako