Home Običaji Danas je Sveti Luka: Bez svađe i ljutnje! Ako se na nebu...

Danas je Sveti Luka: Bez svađe i ljutnje! Ako se na nebu pojavi duga sve će se promeniti!

2048
0
Danas je Sveti Luka: Bez svađe i ljutnje! Ako se na nebu pojavi duga sve će se promeniti!
Danas je Sveti Luka: Bez svađe i ljutnje! Ako se na nebu pojavi duga sve će se promeniti!

Njegove mošti se čuvaju u Carigradu, a smatra se da stopalo Svetog Luke koje se čuva u jednom manastiru u Crnoj Gori leči bolesti očiju

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju zaštitnika medicine, lekara, ali i osnivača ikonopisa – Svetog Luku. Jedan je od najcenjenijih zaštitnika lekara i mnoge srpske porodice ga slave, a u narodu je taj dan poznat i kao Lučindan.

U spisima na starogrčkom i crkvenoslovenskom jeziku Sveti Luka se opisuje kao “pouzdani lekar duše i tela”. Poštuje se kao zaštitnik medicine i farmacije, bolnica i apoteka, lekara, farmaceuta i bolesnika, mnogih porodica. Poznato je da je lečio besplatno, a veruje se i da njegove mošti imaju isceliteljsku moć.

Tradicionalno i prema običajima: Ovako se pravilno slavi slava

Smatra se da je Sveti Luka lično poznavao Bogorodicu i da su tri ikone sa njenim likom koje je svetitelj naslikao najbliže njenom pravom izgledu, a poznata je “ikona u ikoni” koja predstavlja Svetog Luku i u perspektivi ikone Bogorodice koju svetitelj oslikava. Sveti Luka se smatra i osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

Sveti Luka je život okončao u 84. godini, a hrišćanska tradicija kaže da je Luka napisao Sveto jevanđelje po Luki – treće jevanđelje (po redosledu u Novom zavetu), i Dela apostolska.

Njegove mošti se čuvaju u Carigradu, a smatra se da stopalo Svetog Luke koje se čuva u jednom manastiru u Crnoj Gori leči bolesti očiju.

Stari običaji na Svetog Luku

Na današnji dan običaj je da se puštaju ovnovi da skaču na ovce, a čobanima se daje svečana i bolja užina ili im se nose pite, koje u Hercegovini zovu pazarice.

Kada se primeti da ovca “zateže”, kažu da će biti teška zima. Ako ovce ne odbijaju ovnove, veruje se da će proleće ranije doći.

Sveti Luka – sneg do kuka

U Srbiji se na Svetog Luku koncima opasuju torovi da vukovi ne bi davili stoku. U narodu postoje i izreke: “Ide Luka, eto vuka” ili “Sveti Luka, sneg do kuka”, jer nastupa zima kada se vukovi približavaju selima.

Živeli domaćine: 13 zdravica koje bi svaki Srbin trebao da zna

Veruje se i da se posle obeležavanja praznika posvećenog Svetom Luki valja nadati rđavom vremenu. Svojevremeno, Vuk Karadžić je zabeležio:

“U Hercegovini, na Lučindan, domaćin porani u tor da vidi kako stoka toga jutra leži: ako je podvila noge poda se, kažu da će biti zla zima i godina, a ako je noge opružila, kažu da će biti dobra i zima i godina.”

U Crnoj Gori se veruje da je nebeska duga pojas Svetog Luke. To znači da se Sveti Luka moli za nas.

Na ovaj dan nikako ne bi trebalo da budete preki i nervozni, da se upuštate u svađe i rasprave, jer je Sveti Luka bio blag i miran i uvek pomagao ljudima!

(Izvor: Alo, foto: Wikipedia)

PRETHODNA VESTHOROSKOP ZA 31. OKTOBAR 2018. GODINE: Blizanci stalo vam je da ostavite dobar utisak na saradnike, Rakovi potrebna vam je nečija emotivna naklonost i pažnja
NAREDNA VESTCirkus na svadbi u Odžacima pred 300 zvanica: Mlada uzela korpu s parama i pokušala da pobegne, mladoženja u neverici zaplakao