Home Vesti Danas je Sveti Vasilije Ostroški: Praznik kada se dešavaju najveća čuda, a...

Danas je Sveti Vasilije Ostroški: Praznik kada se dešavaju najveća čuda, a jednu stvar treba da uradite da OTERATE BOLEST iz kuće

7616
0
Danas je Sveti Vasilije Ostroški: Praznik kada se dešavaju najveća čuda
Danas je Sveti Vasilije Ostroški: Praznik kada se dešavaju najveća čuda

Sveti Vasilije Ostroški je bio episkop zahumski i srpski pravoslavni svetitelj koga crkva slavi 12. maja. Njegov dan važi za praznik kada se dešavaju najveća čuda. Njegove mošti se kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, i mesto su hodočašća za vernike svih religija.

Mnogi veruju da će, ako se zavetuju da će na svetog Vasilija otići u manastir Ostrog, njihova, ili bolest nekog njima bližnjeg, nestati “kao rukom odnesena”. Ako rešite da potražite pomoć ovog sveca, od sutra treba da počnete strogi post koji će trajati sve dok na Duhove ne odete na Ostrog i tamo se pričestite.

Najluđi srpski svadbeni običaji: Lažna trudnica, kupovina mlade, mrtvačka svadba…

Vernici koji polaze na put u manastir sa sobom obavezno treba da ponesu ulje, tamjan i pamuk, ali i vunene čarape i sve to potom ostave kod sveca “da prenoći”, jer stvari koje provedu noć u prostoriji sa moštima sveca, veruje se, dobijaju magične moći izlečenja.

Narodno verovanje kaže i da Sveti Vasilije Ostroški svake noći ustaje iz kovčega i šeta po stenama, a tokom vekova su mnogi sveštenici svedočili da svakog jutra vide pocepane vunene čarape na nogama sveca, iako su uveče bile obuvene čitave. Otuda i praksa da vernici koji idu na Ostrog sa sobom ponesu i jedan par belih vunenih čarapa.

Princeza Nemanjića neobičnog imena i misteriozne sudbine: Niko se u istoriji Srbije ni pre ni posle NIJE ZVAO KAO ONA!

Jedna od mnogobrojnih starih legendi koje svedoče o milosti, dobroti i moći Svetog Vasilija između ostalog jeste i priča da je sa vrha Gornjeg manastira jednom davno ispala beba iz kolevke. Budući da je se Gornji manastir nalazi u stenama planine Ostroška greda, maltene uz samu liticu, na čak 900 metara nadmorske visine, majka se prestrašila i verovala da je izgubila dete. Međutim, beba je pronađena živa i zdrava na zemlji u podnožju planine, veselo se smeškajući.

(Izvor: Žena Blic, foto: Wikipedia)

PRETHODNA VESTObičaj koji valja ispoštovati: Evo šta raditi sa brojanicom kada se pokida!
NAREDNA VESTPreživeli pakao Košara i pad MiG-a 29, poginuli u miru u saobraćajnim nesrećama: Kako se okrutna sudbina poigrala sa srpskim herojima