Home Istorija Princeza Nemanjića neobičnog imena i misteriozne sudbine: Niko se u istoriji Srbije...

Princeza Nemanjića neobičnog imena i misteriozne sudbine: Niko se u istoriji Srbije ni pre ni posle NIJE ZVAO KAO ONA!

5635
0

Kralj Milutin Nemanjić bio je jedan od najmoćnijih srednjovekovnih srpskih vladara. Tokom njegove skoro četrdesetogodišnje vladavine, proširio je državu do, do tada, neslućenih granica, a važan je bio i međunarodni ugled koji je zemlja počela da uživa.

DA LI STE POTOMCI PLEMIĆA: Proverite da li vašim venama teče plava krv

Ipak, u privatnom životu, Milutina bi, današnjom termitologijom mogao da se okarakteriše kao “ženskaroš”. Ženio se čak pet puta i ostavio četvoro dece. Iz jedne od tih bračnih avantura, Milutinu je ostala ćerka neobičnog krštenog imena – Carica.

Carica Nemanjić (ponegde se navodi i kao Zorica) je bila srpska princeza, ćerka kralja Milutina i njegove treće supruge Jelisavete Arpad.

Carica Nemanjić prikazana na fresci u Visokim Dečanima, Foto: Wikipedia

Iako brak sa Jelisavetom nije dugo potrajao, samo godinu dana, srpskom kralju je iz njega ostala ćerka. Njenu majku, rodom iz Mađarske, Milutin je vratio u domovinu, ali Carica je ostala na njegovom dvoru i odrastala je sa drugom kraljevom decom.

Caricu spominje anonimni hroničar koji je 1308. godine prolazio kroz Srbiju i ostavio podatke o uzrocima građanskog rata između braće Milutina i Dragutina Nemanjića.

DA LI SE SLAŽETE? Ovo je pet najlepših srpskih manastira

Milutin je, prilikom pregovora sa vladarima Zapadne Evrope, nudio Šarlu Valoi brak između njegovog sina Šarla II Alansonskog i svoje ćerke Carice. Ovaj brak trebao je da učvrsti savez između grofa i Milutina uperen protiv vizantijskog cara Andronika II.

Pregovori su vođeni jula 1308. godine i završeni su neuspehom.

Šta je kasnije bilo sa princezom Caricom nije poznato. Negde je moguće pronaći podatke da se udavala dva puta. Prikazana je na freskama u Gračanici i Dečanima.

(Izvor: Dnevno.rs, foto: Wikipedia)

PRETHODNA VEST(VIDEO) Volimo te otadžbino naša: Kako je nastala ova patriotska pesma koja je prkosila NATO bombardovanju
NAREDNA VESTIspovest dvojice srpskih vojnika otetih na Košarama: Punih 20 dana su nas vezane mučili, tukli i tražili priznanja, a tortura se nastavila po zatvorima u Albaniji i Nemačkoj