Home Vesti Grad u Srbiji opsedaju lažni arheolozi: Svi traže zakopano blago

Grad u Srbiji opsedaju lažni arheolozi: Svi traže zakopano blago

1743
0

Srednjovekovni arheološki lokalitet Marina kula, brdo dva kilometra udaljeno od Kuršumlije, neovlašćeno je prekopan sa oko 200 malih sondi u potrazi za “skrivenim blagom”

Ovo su reči arheologa Milana Savića. Savić je za agenciju Beta kazao da se na vrhu brda nalaze ostaci utvrđenja iz srednjeg veka, a da su ga neovlašćena lica ugrozila svojim neovlašćenim kopanjem.

“Uočeno je oko 200 malih sondi, ali i desetak velikih. Velike sonde, od preko dva metra dužine i više od jednog metra dubine, u velikoj meri su pričinile štetu ovom lokalitetu. Sve su sveže iskopane. Divlji kopači se verovatno vode legendama i narodnim predanjima, o ćupovima sa zlatom i drugim metalima”, rekao je Savić.

(FOTO) Blago naše zemlje: Ovo su pećine koje morate da vidite u Srbiji

On je dodao da veruje da su “divlji arheolozi” pronašli nešto vredno, i da je “potraga za blagom” na Marinoj kuli bila organizovana i da je bilo više učesnika.

“Na žalost, ovo niko nije sprečio, vredni arheološki artefakti najčešće završavaju van granica, u privatnim kolekcijama i aukcijskim kućama, za veliki novac”, rekao je Savić.

Savić je ukazao na to da su u selu Kosmača takođe iskopane grobnice iz nepoznatog perioda, a u Kuršumlijskoj banji su rimske grobnice uništene jer je neko porušio zidove.

“Na osnovu ostataka, posle divljih arheologa, zaključujem da se radilo o bogatim grobnicama. Moguće da je bilo vrednog nakita, pojaseva, skupocenih predmeti, koji su se prilagali sa imućnim pripadnikom rimskog društva”, kazao je Savić.

Snižava krvni pritisak, čuva srce i kosti, reguliše probavu: Ova namirnica je blago za ceo organizam!

Ilegalna prekopavanja nekih od tih lokacija su prijavljena policiji i drugim nadležnim ustanovama, ali počinilac nije pronadjen, niti je spovedena bilo kakva istraga.

Republički zavod za zastitu spomenika kulture je još 1970-tih godina proglasio Marina kulu za spomenik kulture od velikog značaja. Taj lokalitet je jedan najznačajniji na teritoriji Kuršumlije, neistražen i potpuno nezaštićen, pa to ide na ruku divljim arheolozima.

(dnevno.rs, Pixabay)

PRETHODNA VESTRadišu kritikuju rodbina i komšije zbog toga što živi sa dve žene: “Većina misli da nismo normalni, ali mi smo operisani od toga i gledamo svoja posla”
NAREDNA VESTOd smrti srpskog vojskovođe prošlo je 90 godina: Stepa Stepanović silazio je u rov, hrabrio i tešio svoje junake