Home Tradicija (FOTO) Blago naše zemlje: Ovo su pećine koje morate da vidite u...

(FOTO) Blago naše zemlje: Ovo su pećine koje morate da vidite u Srbiji

2552
0
Instagram

Pećine su izuzetno atraktivne, a istočna Srbija je isprepletena podzemnim prolazima poput mreže.

Srbija ima više od 1.500 pećina, ali je za turiste pristupačno tek njih desetak. Najbliža Beogradu je Risovača, a Stopića pećina ima prostran ulaz i pet celina.

Risovača se nalazi na istoimenom brdu u Aranđelovcu, gde posetioci mogu da uđu 150 metara u njegovu utrobu. Izuzetno je zanimljiva, jer je to jedno od retkih mesta gde su pronađeni ostaci iz ledenog doba i oruđe ljudi iz paleolita. Ostaci ljudskih skeleta nisu otkriveni, s obzirom na to da se pećina nalazila u okviru starog kamenoloma, pa je prilikom eksploatacije kamena došlo do uništenja ulaza s najbogatijim kulturnim slojevima!

#apartman_serdar#stopicapecina#zlatibor#čudoprirode

A post shared by Apartman Serdar Zlatibor (@apartman_serdar) on


Na putu za Zlatibor prava je šteta ne svratiti do Stopića pećine (od magistralnog puta udaljena 19 kilometara). To je rečna pećina kroz koju protiče Trnavski potok i jedna je od retkih u kojoj je leti toplo, jer ostale imaju stalno istu temperaturu.

Pećina ima pet celina, a deo koji posećuju turisti nije bogat pećinskim ukrasima, ali ima prostran ulaz, otvore na tavanici, siparsku kupu “Pseće groblje”, vodopad “Izvor života” i niz bigrenih kada koje se ubrajaju u najveće i najdublje (više od sedam metara) od svih pećina u Srbiji. Kade su periodično poplavljene, a neke od njih su postale jezera.

Resavska pećina je najveća i najatraktivnija i nalazi se kod Despotovca (udaljena 20 kilometara). Iako je samo tokom avgusta poseti 40.000 turista, u ovoj pećini sezona se nikada ne završava.

To je i najstarija pećina u Srbiji (80 miliona godina), a nakit u njoj je počeo da se stvara pre ledenog doba. Otkrivena je tek 1962. godine, iako su za nju i ranije znali čobani koji su se u pećinu sklanjali sa ovcama da bi se zaštitili od nevremena. Dugačka je četiri i po kilometra, a posetioci mogu da šetaju spiralnom stazom od 800 metara i uživaju u dva nivoa i fantastičnim dvoranama, kanalima, okamenjenim vodopadima, stubovima, stalaktitima… Ukrasi su u tri boje, crvenoj (od oksida gvožđa), beloj (od kristalnog kalcijuma) i žutoj (od primesa gline). Temperatura tokom cele godine iznosi sedam stepeni.

A post shared by Jasmina Kovacevic (@jess230182) on

(Izvor: Novosti.rs)

PRETHODNA VESTDa li biste smeli da probate nišku vijagru? U pitanju je burek sa sastojkom koji nije za svakoga
NAREDNA VESTPOSLEDNJE REČI PILOTA MILENKA PAVLOVIĆA: “Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću” (VIDEO)