Home Istorija Ima li istine u ovome: Manastir koji krije tajnu groba Miloša Obilića

Ima li istine u ovome: Manastir koji krije tajnu groba Miloša Obilića

6076
0

Miloš Obilić je uradio nešto što istorija nije zabeležila

Jedna stvar je ostala nerešena do dana današnjeg. Gde je njegov grob?

Na Vidovdan, dan velike bitke, srpski vitez Miloš Obilić došao je do turskog kampa pretvarajući se da je prešao na njihovu stranu. Prišao je turskom sultanu, izvadio nož i uradio nešto što je istorija retko kad uspela da zabeleži. Ubio je sultana Murata, pritom potpuno svestan da je tim činom i sebi presudio.

Tajna hrišćanstva: Otkud u hrišćanskim crkvama horoskopski motivi na zidovima?

Mnoge su se priče pričale i pesme pevale, ali je jedna stvar ostala nerešena do današnjeg dana: Gde je grob Miloša Obilića?

Gde je grob Miloša Obilića?

Prema nekim tvrdnjama istoričara manastir Ravanica, zadužbina cara Lazara, krije tajni grob koji stoji upravo pored Lazarovog groba. U prilog ovoj tvrdnji ide i mač koji je pronađen u zagonetnoj grobnici, kao i svedočanstva da je Miloš pred smrt tražio da ga sahrane pod noge kneza Lazara, a baš tako izgleda ova grobnica.

Manastir Tumane kod Golupca po nekim tvrdnjama krije grob srpskog junaka. Pronađen je spis sveštenika Pajevića iz 1912. godine, koji je bacio novo svetlo na tajanstveno predanje i otvorio mogućnost da o pitanju veze Miloša Obilića i Tumana možda postoje novi dokazi. Pajević pominje da u samom centru crkve postoji grob sa dobro očuvanim kostima i da se kroz generacije prenosilo da je tu Obilić sahranjen, koji je bio i ktitor same crkve.

Ukoliko je taj grob i dalje tu, arheolozi bi mogli da dođu do senzacionalnog otkrića.

Gde je grob Miloša Obilića?

U delu ,,Povjest Dubrovačke Republike” iz 1903., koje opisuje pravce u kojima se odvijala trgovina Dubrovčana, govori se o selu Kisela Banja u Labu, koje Albanci danas zovu Kislobaj, kao o mestu gde je Obilić sahranjen. Na tom mestu otkrivena je 1935. godine crkva 11 metara dužine i 6 metara širine.

Dajte mi top da pobijem švapsku žgadiju: Ovo je priča o najmlađem srpskom vojniku u Velikom ratu

Po svemu sudeći, na ovu crkvu se odnose reči osmanlijskog putopisca Evlije Čelebije da je ,,preko, u planini, manastir posvećen Milošu, koji su Srbi podigli u spomen imena prokletog Miloša”. Ista lokacija se pominje i u opisu puta dubrovačkog poslanika Ivana Kaboge u Carigrad 1792. godine.

Jedno je sigurno, kult Miloša Obilića i dalje živi među Srbima.

(Izvor: blic.rs, youtube.com)

PRETHODNA VESTHitna pomoć uvek na visini zadatka: Priča o borbi za život deteta vraća veru u ljude
NAREDNA VESTOne su blago svakog deteta: Njeno veličanstvo – tetka!