Home Istorija Kako je Banjaluka bila poslednje mesto koje će videti ustaša koji je...

Kako je Banjaluka bila poslednje mesto koje će videti ustaša koji je tražio od Srba i Jevreja da ruše crkvu

3087
0
hram hrista spasa

Viktor Gutić…. Ime poznato po svojoj svireposti u Banjaluci tokom II svetskog rata

Ustaša rođen u tom gradu, kojem ništa nije bilo sveto, pa je tako tražio od zarobljenih Srba i Jevreja da ruše crkvu Svete trojice….

– Nema više srpske vojske! Nema više Srbije! Nema gedža, naših krvopija, nestalo je ciganske dinastije Karađorđevića, a i kod nas, uskoro, drumovi će poželet Srbalja, al’ Srbalja više biti neće. Izdao sam drastične naredbe za njihovo potpuno ekonomsko uništenje, a slede nove za potpuno istrebljivanje. Ne budite slabi ni spram jednoga. Držite uvek na umu da su to bili naši grobari i uništavajte ih gde stignete, a blagoslov našeg poglavnika i moj vam neće manjkati – vikao je ustaša Gutić i dodao nakon rušenja hrama:

Čuvarkuća čuva kuću i ukućane od bolesti i svakog zla: Zašto u nekim krajevima Srbije deci trljaju obraze tim jajetom?

– Pre par meseci stajala nam je pred očima jedna zgrada ‘prkoskuća’, spomenik svetosavlja i srpstva. Hvala savezničkoj štuki koja ju je pogodila. Ona je počela, a ja sam završio. Makar ne bilo više štuka, koje će bacati ovde bombe, ja sam naredio da se i u celoj pokrajini postupi sa velikosrpskim spomenicima, kao ovdje. Hoćemo sve da očistimo…“

Sudbina će namestiti da ovaj krvolok poslednju zoru svog života i vidi u gradu Republike Srpske. Nakon što je njegova NDH propala, pobegao je za Austriju, a zatim za Italiju. Tu su ga prepoznali, uhapsili i izručen je Jugoslaviji. Nakon suđenja u Sarajevu odlučeno je da bude obešen u Banjaluci. Tokom suđenja je pričao kako nije podstrekivao zločine i slično…

Srpski piloti su iz kafane poleteli u rat sa nacistima: Nemci ih mimo kodeksa rata ubijali kada se katapultiraju

Inače, na mestu srušene crkve danas se nalazi Saborni Hram Hrista Spasitelja, a ulica koja je tokom NDH nosila ime po Gutiću danas se zove Jevrejska.

(Izvor: Bane Gajić/fb, Vikipedija)

PRETHODNA VESTČuvarkuća čuva kuću i ukućane od bolesti i svakog zla: Zašto u nekim krajevima Srbije deci trljaju obraze tim jajetom?
NAREDNA VESTOvako se slavi Vaskrs u srcu Srbije: U Metohiji spremni “strašnik” i “šaraljajka”