Home Običaji Ovako se slavi Vaskrs u srcu Srbije: U Metohiji spremni “strašnik” i...

Ovako se slavi Vaskrs u srcu Srbije: U Metohiji spremni “strašnik” i “šaraljajka”

1314
0
Ilustracija

Najveći hrišćanski praznik “Velikdan” – Vaskrsenje Gospodnje se u Velikoj Hoči, koja je smeštena u srcu Metohije, dočekuje prema vekovima čuvanim običajima koji se odvijaju utvrđenim redom.

Šaranje jaja u ovom mestu je prava umetnost. Sa prvim zrakom sunca u sredu ove nedelje prvo se našara “strašnik” – jaje koje se kao zaštitnik doma, čeljadi, polja, vinograda i stoke čuva cele godine. Jaja se šaraju spravom koja se zove “šaraljajka” ručne izrade, čija je drška od lastara vinove loze.

Metohiji za koju kažu da je kršteno ime Kosova, poslednja sedmica Časnog posta – Strašna sedmica (Strasna sedmica) se provodi u strogom postu, molitvi i učestvovanju u svetim bogosluženjima, vernici nastoje da svim bićem budu učesnici krsnog puta stradanja spasitelja njihovog Isusa Hrista.

DA BUDU NAJLEPŠA: Pet ludih načina da ofarbate jaja za Vaskrs!

U ovoj nedelji je Sin Božiji izdan, osuđen i ostavljen od svih, baš kao i ovaj narod na Golgoti Metohije, koja vekovima strada i vaskrsava, svedočeći Hristovu pobedu života nad smrću.

Jaja se šaraju spravom koja se zove “šaraljajka”, a na početku njene drške se nalazi levak obmotan pamučnim tankim koncem. U levak se stavlja konjska dlaka, radi ravnomenorg i tankog curenja voska. Komadić pčelinjeg voska se ubaci u levak šaraljajke, a onda se na sveći zagreva, dok vosak ne krene da curi.

Čuvarkuća čuva kuću i ukućane od bolesti i svakog zla: Zašto u nekim krajevima Srbije deci trljaju obraze tim jajetom?

Ono što je neverovatno jeste da sva ženska čeljad znaju ovu tehniku, a u lepoti i veštini se prosto nadmeću . Raznolikost motiva autohtonih ornamenata, pravih likovnih predstava je neiscrpno bogatstvo pred kojim svaki posmatrač zanemi.

#visokidecani#kosovo#metohija#??⚪

A post shared by Aleksandra S (@aleksandrasavic1) on

U Velikoj Hoči u svakom domu se našaraju tri strašnika sa istim motivom, jednim krstom ili više njih. Njihova namena je da štite, dom i sve što je u njemu, njive i vinograde. Na jajima se ispisuje H.V. (Hristos Vaskrse) i V.V. (Vaistinu Vaskrse), a obavezno se našara jaje “mlada”, koje se daruje momcima spremnim za ženidbu.

Najbizarniji običaj kod Srba LEDI KRV U ŽILAMA

Jaja se farbaju na Veliki četvrtak sa prvim zrakom Sunca, isključivo crvenom bojom, koja je simbol Hristove nevino prolivene krvi na Golgoti i istovremeno boja Vaskrsenja i radosti, kojoj se doda vaskršnja osvećena vodica.

(Izvor: Telegraf)

PRETHODNA VESTKako je Banjaluka bila poslednje mesto koje će videti ustaša koji je tražio od Srba i Jevreja da ruše crkvu
NAREDNA VESTSećanje heroja na “Bitku za Košare” posle 19 godina: Albanci su nas uvek napadali na velike srpske praznike