Home Istorija Srpski piloti su iz kafane poleteli u rat sa nacistima: Nemci ih...

Srpski piloti su iz kafane poleteli u rat sa nacistima: Nemci ih mimo kodeksa rata ubijali kada se katapultiraju

2643
0
Foto: Vikipedija

Prošlo je tačno 77 godina od kako je nacistička Nemačka protivno svim pravima rata napala Jugoslaviju. Mimo svih običaja rata, koji nalažu da se on mora objaviti, lovci Luftvafea su tada poleteli i bombardovali Beograd.

Dan ranije, petog aprila, vazduhoplovci 102. eskadrile 6. lovačkog puka sleteli su na pistu starog Beogradskog aerodroma.

“STRAŠNI SUD”: Beograd nikada neće zaboraviti jutro 6. aprila 1941.

U atmosferi pretnje rata, koja se osećala u vazduh, a u poslednjim satima mira, piloti eskadrile okupili su se u kultnoj kafani “Zora” u Makedonskoj 7 (koja nekim čudom u gradu fensi kafića i dalje opstaje), njihovom omiljenom sastajalištu.

Druženje pilota je prekinuto kada je telefonom data tiha uzbuna. Među pozvanima bio je i komandir eskadrile kapetan Miloš Žunjić. Pozdravio se sa svojom devojkom i drugovima i odvezao se na aerodrom.

U zoru 6. aprila poveo je 102. eskadrilu i prvi sa svojim pratiocem presreće formaciju nacističkih bombardera, koji su doletali u napad na prestoni Beograd. Bio je to let u slavu i legendu.

Kapetan Žunjić je uspeo da obori jedan nemački bombarder “hajnkel 111”, ali je njegov avion teško oštećen u sukobima sa “meseršmitima” zbog čega je bio primoran da padobranom iskoči iz aviona.

I pored nepisanog pilotskog kodeksa prema kome pilot koji iskoči iz aviona prestaje da bude meta, piloti nemačkog Luftvafea su mitraljezima usmrtili Žunjića dok se padobranom spuštao na zemlju.

Vikipedija

Tokom ovog rata u vazduhu 6. lovački puk oborio je 47 neprijateljskih aviona i izgubio 10 pilota.

Rat nespremne Jugoslavije i decenijama spremane Nemačke trajao je kratko i u istoriji dobio naziv “Aprilski rat”. Do 17. aprila već nije bilo otpora okupatoru, i potpisana je kapitulacije Vojske Kraljevine Jugoslavije, a u kratkotrajnom ratu stradalo je više hiljada civila.

Nemački bombarderi su 6. aprila 1941. u četiri navrata bombama zasuli glavni grad Jugoslavije. Na kolone izbeglica je potom popodne pucano avionskim mitraljezima iz “štuka”.

Gađan je naseljeni deo grada, a pogođeni su Učiteljski dom, Kalenić pijaca, železnička stanica, Glavna pošta, zemunski aerodrom.

Samo u skloništu u porti beogradske Vaznesenjske crkve, kao i u velikom skloništu u Karađorđevom parku koji su direktno gađani 6. aprila 1941. godine, ubijeno je više stotina ljudi.

Potpuno je uništena Narodna biblioteka Srbije na Kosančićevom vencu, podignuta 1832. godine.

(Izvor: Mondo.rs)

PRETHODNA VEST“STRAŠNI SUD”: Beograd nikada neće zaboraviti jutro 6. aprila 1941. godine
NAREDNA VESTOvaj Slovenac je zadužio srpski rod: Uzeo avion od komandira kukavice i poleteo da brani srpsko nebo