Home Istorija Kako je nastala molitva “Oče naš” i zašto se na kraju izgovara...

Kako je nastala molitva “Oče naš” i zašto se na kraju izgovara “Amin”

4195
0
Čitava vera zasniva se na molitvi. Ona je religiozni čin izgovaranja određenog teksta, u kojem se vernici obraćaju Bogu. Kako je nastala najpoznatija molitva “Oče naš” i zašto se na kraju molitve izgovara “Amin”?!
Prvi pisani podaci o molitvi kao takvoj datiraju još od pre 5.000 godina. Neki antropolozi kao što su Edvard Brnet i Džejms Džorž Frejzer smatraju da su već prva inteligentna bića naše planete praktikovala nešto što danas poznajemo kao molitvu.

U MENI TEČE SRPSKA KRV! Prelepa Putinova tužiteljka otkrila da su joj preci Srbi

Moliti se znači razgovarati s Bogom i zadržavati se s njim, zahvaljivati, poklanjati se, iznositi svoja razmišljanja i osećanja, moliti ga za nešto.

Po Fridrihu Hejleru postoji šest tipova molitvi: primitivna, ritualna, grčka, filozofska, mistična i proročanska.

Najčešća molitva među Hrišćanima jeste Gospodnja molitva.

To je molitva koju je Isus izgovorio i preporučio svojim učenicima i svim sledbenicima. Dao ju je Gospod Hristos, pa se zato zove Molitva Gospodnja, a naziva se i početnim rečima “Oče naš”.

Hristos je rekao: Ovako se vi molite: Oče naš, koji si na nebesima, da se sveti ime Tvoje, da dođe Carstvo Tvoje, da bude volja Tvoja i na zemlji kao na nebu; hleb naš nasušni daj nam danas i oprosti nam dugove naše kao što mi opraštamo dužnicima svojim, i ne uvedi nas u iskušenje, no izbavi nas od zloga.

(VIDEO) SRBI SU ČUDESAN I PONOSAN NAROD: Amerikanac razbija predrasude o našim ljudima i našoj zemlji

Ovom molitvom i iskrenim molitvenim raspoloženjem treba da se obraćamo Bogu uvek, jer je On dobar i milostiv Otac svih nas.

U hrišćanskom bogosluženju Amin se izgovara na kraju svake molitve i himne kao reč potvrđivanja.

(Izvor: Dnevno.rs, Foto: Pixabay)

 

PRETHODNA VESTPRIĐITE SVI KOJI IMATE KVARNE ZUBE: Zubar koji je u predratnoj Jugoslaviji bezbolno izvadio preko milion zuba i to prstima!
NAREDNA VESTSećanje sestre na poginulog heroja Ivana Vasojevića na Košarama: “Kakav bih ja to čovek bio kada bih ostao! Ko će da brani onu decu dole? Ti ne znaš… Ova priča je završena!”