Home Istorija Komandant Kobra je srpski krvnik na Košarama: Kako je na prevaru ubio...

Komandant Kobra je srpski krvnik na Košarama: Kako je na prevaru ubio vodnika Jaguara, 3 vojnika i vučjaka majora Listera

37986
0
Ivana Vasojević - Jaguar
Ivana Vasojević - Jaguar

Heroji sa Košara po lošem pamte 11. april 1999. godine. Na današnji dan živote su izgubili vodnik Ivan Vasojević Jaguar, Predrag Bogosavljević, Milenko Božić, Darko Bjelobrk i vučjak major Lister. Dva dana pre toga vodnik Vasojević je herojskim činom, sa samo 12 vojnika, na zasednom mestu C4 zaustavio kopneni napad preko 300 terorista OVK. Ali 48 sati kasnije nije imao te sreće…

Nestvarna priča iz pakla Košara: Kako je vodnik Jaguar poveo 12 srpskih vojnika i naterao u beg 300 OVK specijalaca

Postoje dve verzije pogibije vodnika Jaguara i ostalih na Opljazu kod Musine kuće od ubačene diverzantske grupe terorista OVK. Jedna je da su borci OVK imali uniforme tadašnje jugoslovenske vojske, pa su na prevaru pustili naše da im se približe dovoljno blizu, pa su osuli paljbu po njima, a druga verzija je da su napravili zasedu, formirali potkovicu iz koje niko nije imaš šansu da se izvuče.

Ivan Vasojević Jaguar (desno) u zagrljaju sa Tomislavom Račićem Plamenim (foto: cojstvo.rs)
Ivan Vasojević Jaguar (desno) u zagrljaju sa Tomislavom Račićem Plamenim (foto: cojstvo.rs)

Major Dragutin Dimčevski je svedok pogibije naših pripadnika i ispričao je jednom prilikom da je posle toga odlučeno da se obavezno nose trake za raspoznavanje na ramenima, što govori u prilog prvoj verziji.
– Vasojević je poginuo pred mojim očima. Oni su našli naše uniforme, na prevaru su izvršili taj čin. Čak su i mene iznenadili. Taman kada smo izbili na položaj otvara se katastrofalna vatra, naređujem lezi, ali Vasojević i još nekoliko vojnika tu ginu. Dva vojnika su ostala ziva i obojica su sada u inostranstvu. Teško mi je zbog tih gubitaka – rekao je Dimčevski.

Pas koji je voleo i čuvao vojsku: Ovo je priča o majoru Listeru i njegovoj slavnoj pogibiji na Košarama

S druge strane pojavila se priča i direktnog ubice Jaguara, Listera i ostalih. Srpski krvnik Naser Vlasi, koji je imao kodno ime komandant Kobra, otkriva šta se desilo tog dana.
– Srbi s namerom umanjuju broj poginulih na Košarama, ali činjenice govore da smo im 11. aprila naneli najveće gubitke. Što se tiče konkretno tog dana, 11. aprila, na Opljazu smo ubili mnogo više njihovih oficira i vojnika, a imam sve zapisano u ratnom dnevniku, kao i mnoge druge priče koje ću objaviti u svojoj knjizi – rekao je Vlasi za Botason.info.

Komandant Kobra - Naser Vlasi
Komandant Kobra – Naser Vlasi (foto: botasot.info)

– U njoj ću detaljno razjasniti sve i rukovodiću se samo činjenicama. Pisaću samo o ličnim iskustvima, tamo gde sam direktno učestvovao, a ne kao što je u poslednje vreme primećena tendencija mnogih da se hvale kako su u isto vreme bili na više mesta, što je smešno. Poručujem im da to ne rade, da pričaju samo o onome što znaju, odnosno o bitkama u kojima su lično učestvovali.

Sećanje sestre na poginulog heroja Ivana Vasojevića na Košarama: “Kakav bih ja to čovek bio kada bih ostao! Ko će da brani onu decu dole? Ti ne znaš… Ova priča je završena!”

Ivan Vasojević Jaguar je posmrtno odlikovan – za uzorno, hrabro, odlučno i izuzetno uspešno izvršavanje zadataka u odbrani i bezbednosti otadžbine – ORDENOM ZA ZASLUGE U OBLASTIMA ODBRANE I BEZBEDNOSTI PRVOG STEPENA
Za izuzetno zalaganje u obavljanju dužnosti i izvršavanju zadataka u odbrani i bezbednosti otadžbine – MEDALjOM ZA ZASLUGE U OBLASTIMA ODBRANE I BEZBEDNOSTI MEDALjOM BORCA – od strane SUBNOR-a.

(Foto: Botasot.info, Čojstvo.rs)

PRETHODNA VESTČak 11 mesta u Srbiji nose naziv Kamenica, a tek da vidite koliko ima Novih Sela
NAREDNA VEST(VIDEO) Govor Nenada Jezdića koji je podigao Srbiju na noge: Kad nemaš domaćina na selu, nemaš primer, nemaš uzor, nemaš na koga da se ugledaš