Home Vesti Na današnji dan: Rodjen je Bora Stanković, legenda naše košarke, Nikola Đuričko...

Na današnji dan: Rodjen je Bora Stanković, legenda naše košarke, Nikola Đuričko slavi 46. rodjendan

935
0
Borisla Bora Stankovic
Košarkaški savremenik, zaslužan za unapredjenje ovog sporta

U njegovo vreme je uvedena linija za tri poena, prešlo se sa poluvremena na četvrtine, promenjene dimenzije terena. On je inicirao i ideju da NBA igrači nastupaju na Olimpijskim igrama, što se i desilo prvi put 1992. godine.

Na današnji dan 1925. godine rodjen je Borislav Bora Stanković, legendarni košarkaški trener i svetski priznat i poznat košarkaški savremenik. Kao predsednik FIBA i uopšte košarkaški radnik, košarku je postavio na mesto drugog sporta na svetu.

(VIDEO) Tako to radi Divac: Jednom rukom preko glave sa centra bez koske, a klinci u šoku

U njegovo vreme je uvedena linija za tri poena, prešlo se sa poluvremena na četvrtine, promenjene dimenzije terena. On je inicirao i ideju da NBA igrači nastupaju na Olimpijskim igrama, što se i desilo prvi put 1992. godine.

Napisao je knjigu „Igra mog života“. Uvek, kada bi ga pitali zašto je izabrao taj sport, ne toliko popularan u njegovo vreme, odgovarao je:

„ Zašto košarka? Odgovarala je mom temperamentu i ciljevima. Košarkaši uvek gledaju gore u vis zato što žele bolje i više. Moje društvo se okupljalo na terenima KK Crvena zvezda. Uz prijateljstvo smo širili košarku i borili se za nju.“

Bora Stanković, čika Bora, preminuo je 20. marta 2020. u 95. godini života.

Srpska noć u Torontu: Folkloraši ansambla Kolo iz Hamiltona oduševili navijače na NBA utakmici, družili se i sa Bogdanom

Na današnji dan je rodjen i jedan od najboljih glumaca novije generacije, Nikola Djuričko. Odrastao uz baku glumicu i oca pilota, ipak je izabrao profesiju na daskama koje život znače. Danas proslavlja 46. godinu.

Ako nije ranije, prirastao je srcu gledalaca po ulozi Vojkana u TV seriji Otvorena vrata. Nakon toga, njegove uloge u Lajanje na zvezde, Nebeska udica, Zona Zanfirova, Kad porastem biću Kengur i mnoge druge su ga svrstale medju najomiljenije i najbolje glumce te generacije.

Danas živi u Los Anđelesu.

PRETHODNA VESTŠešir profesora Koste Vujića: Imao je poseban odnos sa đacima, iznedrio plejadu značajnih Srba, a bio je i veliki gurman
NAREDNA VEST(VIDEO) Srpski Šaljapin: Sjajan glas, stas i dominantan karakter, zvali ga u Berlin i nudili blanko ček, ali…