Home Vesti Šešir profesora Koste Vujića: Imao je poseban odnos sa đacima, iznedrio plejadu...

Šešir profesora Koste Vujića: Imao je poseban odnos sa đacima, iznedrio plejadu značajnih Srba, a bio je i veliki gurman

5656
0

Ako je po onome što je napisao Milovan Vitezović, maturanti Prve muške gimnazije Jovan Cvijić, Jaša Prodanović, Ljubomir Stojanović, Mihajlo Petrović Alas, Pavle Popović, Milorad Mitrović i Pera Todorović su, osim toga što su bili izuzetni, imali i izuzetnog razrednog starešinu profesora Kostu Vujića.

Kosta Vujić je bio profesor nemačkog jezika. Rodjen je 1829. (ili možda 1824. po nekim drugim izvorima) u Zemunu. Nakon završenog obrazovanja u Sremskim Karlovcima i Beogradu, gde je završio i Filološki fakultet, predavao je nemački i srpski jezik u mnogim školama.

Pismo profesorke za roditelje: Pročitajte ga, živimo u eri kada odgajamo zombi generacije

U roman Milovana Vitezovića „Šešir profesora Koste Vujića“ je ušao jer je, dok je bio na službovanju u Beogradu predavao plejadi značajnih ljudi. To su bili: Jovan Cvijić, Jaša Prodanović, Ljubomir Stojanović, Mihajlo Petrović Alas, Pavle Popović, Milorad Mitrović i Pera Todorović. I jer su ga okarakterisali kao zanimljivog.

Po karakteru ga je najbolje opisao akademik Mihajlo Petrović Alas, pišući o njemu na stogodišnjicu Prve muške gimnazije 1938. godine za Jež
Veliki srpski matematičar Mihajlo Petrovi Alas

Mnogi su ostavili beleške o profesoru Vujiću. On je opisan kao „omalen, šiškav, trbušast, zarastao u salo, širokih usta, koja su pokrivali, široki prosedi brkovi požuteli ispod nosa od duvana“. Upravo onako kako je izgledao i Pavle Vujisić u TV filmu koju je 1972. godine snimio RTV Beograd. Po karakteru ga je najbolje opisao akademik Mihajlo Petrović Alas, pišući o njemu na stogodišnjicu Prve muške gimnazije 1938. godine za Jež, što je i izazvalo Vitezovića da istražuje i napiše prvo scenario za dramu 1971., a onda i roman 1983.

Čudo od deteta: Najmlađi prvak Srbije u šahu

Profesor Kosta Vujić je bio poznat kao gurman. Svakodnevno je ručavao u četiri gostionice. Supu je jeo u „Ruskom caru“. Govedino, kod „Kolarca“, varivo u „balkanu“ a pečenje uz nezaobilaznu čašu vina kod „Pariza“ ili u „Velikoj Srbiji“. Samo ta navika ga čini izuzetnim. Prema romanu, sa djacima je imao poseban odnos, kao i poseban način kažnjavanja.

Zdravko Šotra je 2012. godine snimio seriju „Šešir profesora Koste Vujića“. Naslovnu ulogu je glumio Aleksandar Berček.

PRETHODNA VEST(VIDEO) Ovo je nekada bio najstrašniji srpski horor fim: Jedan čovek je umro za vreme prikazivanja
NAREDNA VESTNa današnji dan: Rodjen je Bora Stanković, legenda naše košarke, Nikola Đuričko slavi 46. rodjendan