Home Običaji Najzanimljivija narodna verovanja o dugmadi: Ako ga nađete na putu nikako ne...

Najzanimljivija narodna verovanja o dugmadi: Ako ga nađete na putu nikako ne uzimajte, loš znak za devojke ako im otpadne

10045
0

Novac ne voli otpalu dugmad

Ukoliko sakupite dugmiće svojih prijatelja, možete napraviti moćnu amajliju, smatrali su naši stari – a to je samo jedno od interesantnih verovanja koja se vezuju za ove predmete.

Za dugmiće se vezuju brojna verovanja. Na primer, smatra se da novac ne voli otpalu dugmad, odnosno da onaj ko u ormanu ima garderobu s koje su otpali dugmići neće imati sreće sa parama.

Zajam, povišica, metla, trougao: 10 narodnih verovanja kako da novac ostane u kući

Takođe se veruje da novca nećete imati ako zašivate dugme na garderobi dok je nosite, dok drugi smatraju da to znači da ćete postati zaboravni. To, navodno, možete preokrenuti, ako zagrizete nešto i držite u zubima dok zašivate.

Amajliju za prizivanje sreće možete napraviti ako sakupite dugmiće svojih prijatelja. Ako na putu nađete dugme, nemojte ga uzimati, jer ćete tako privući nesreću. Veruje se da vam dugme koje nađete može doneti sreću ako ga stavite u cipelu.

Narodna verovanja: Svi znamo šta znači kada nas zasvrbi levi dlan, ali malo ko kada su u pitanju UŠI, LAKAT ili PRSTI!

Ukoliko slučajno otkinete dugme s odeće, očekuje vas poziv za provod. Loš je znak otkinuti dugme kada se ujutru oblačite.

Devojke kojima otpadne dugme sa odeće imaju najviše razloga za brigu – prema nekim verovanjima, to znači da im je momak neveran.

(Izvor: Srbija Danas/Glossy, foto: Pixabay)

PRETHODNA VESTPred njom su i generali stajali mirno: Preživela devet ranjavanja, odlikovana sa najvećim ordenima, poštovana u Evropi, a u Srbiji zaboravljena
NAREDNA VESTČak 90 godina bio dobro sakriven: Tajna pištolja kojim je Gavrilo Princip ubio Ferdinanda