Home Vesti Novi komandant Bondstila na Kosovu našeg porekla: Nik Dučić voli Oplenac i...

Novi komandant Bondstila na Kosovu našeg porekla: Nik Dučić voli Oplenac i srpsku crkvu

1109
0

Pukovnik Nik Dučić, Amerikanac srpskog porekla, novi je komandant baze Bondstil kod Uroševca i Multinacionalne brigade Kfora Istok, javljaju kosovski mediji.

Kako prenosi RTS, pozivajući se na kosovske medije, na Kosovo je stigao kao komandant 79. pešadijske brigade Nacionalne garde Kalifornije i danas preuzeo dužnost od dosadašnjeg komandanta Istočnog sektora pukovnika Majkla Spraginsa.

Sećanje sestre na poginulog heroja Ivana Vasojevića na Košarama: “Kakav bih ja to čovek bio kada bih ostao! Ko će da brani onu decu dole? Ti ne znaš… Ova priča je završena!

– Uloga KFOR-a ostaje nepromenjena – doprinos slobodi kretanja i bezbednog okruženja. Mi ćemo nastaviti da budemo nepristrasni, a radićemo na tome da podržimo razvoj stabilnosti za sve zainteresovane strane u regionu. Ova misija ima poseban lični značaj za mene. Ja sam prvi američki oficir srpskog porekla, koji komanduje multinacionalnom borbenom grupom Istok. Privilegovan sam da služim i posvećen sam slobodi i stvaranju sigurnog okruženja za sve ljude na Kosovu – rekao je Ducić, a prenosi Blic.

Nik Dučić je završio je ratni koledž 2014. godine, a magistrirao je na Univerzitetu Merilend kao nuklearni inženjer. Visoko školovanje počeo je na Kalifornijskom politehničkom univerzitetu.

(VIDEO) General Pavković: Bitka za Košare je bila strašna, ali na Paštriku je bilo još gore! B-52 i B-1 su sejali tepihe bombi po našim borcima dok su vodili bitku sa OVK

Bio je angažovan i na projektu obuke ukrajinske vojske, smišljene kako bi oružane snage te države do 2020. godine bile u skladu sa NATO standardima, navodi se na njegovom Linkedin profilu.

Po fotografijma na internetu vidi se da je boravio i u Iraku 2011. i 2012. godine.

Na Fejsbuk profilu pukovnik Dučić je, između ostalog, lajkovao stranice srpske crkve svetog Đorđa u San Dijegu i srpski klub Oplenac iz Toronta.

(Izvor: Blic.rs, Foto: Facebook)

PRETHODNA VESTBivši pripadnik srpske žandarmerije policajac meseca u Severnoj Karolini: U Srbiji 36 godina živeo kao podstanar, a u Americi za 14 dana imao neverovatnih 13 hapšenja
NAREDNA VESTSuza suzu stiže: Potresni status Aleksine majke “kako su prijatelji moji, kako su nastavnici moji, kako su inspektori moji?”