Home Vesti Omiljeni jutarnji napitak: Da li znate kada zaista treba konzumirati kafu?

Omiljeni jutarnji napitak: Da li znate kada zaista treba konzumirati kafu?

2131
0
Omiljeni jutarnji napitak: Da li znate kada zaista treba konzumirati kafu?

Po nedavnoj anketi Rojtersa, više od 85 odsto ljudi u Americi redovno konzumira kofein, pa nije nimalo čudno da ih jutra asociraju na miris sveže kafe

Ali nutricionisti kažu da rano jutro možda i nije najbolje vreme za kafu ako želite da se osećate budnim i pribranim u ostatku dana.

Kafa odmah nakon buđenja može da vas učini nervoznim i preaktivnim nedugo nakon što je popijete, ali i vrlo umornim svega nekoliko sati posle.

(HIT FOTO) Ti nama zabranio muziku posle 22h, a mi tebi ulazak u kafanu: Gazda birtije pronašao način kako da se osveti predsedniku opštine Topola

Svakako treba ograničiti unos kafe odmah nakon što otvorite oči, tvrdi nutricionisti. Nakon buđenja organizam sam po sebi počne da proizvodi kortizol, hormon stresa koji nas razbuđuje. Ako tome dodate kofein, koji čini isto, toliko koritizola odjednom jednostavno može biti previše.

Kafa odmah nakon buđenja može da vas učini nervoznim i preaktivnim nedugo nakon što je popijete, ali i vrlo umornim svega nekoliko sati posle.

Ako ne možete da zamislite svoj dan bez kafe, nutricionisti vam nude rešenje kako da vam postane zdrava opcija.

Kad se nakon nekoliko sati takva dvostruka količina koritzola istroši, nastupa osećaj velikog umora. Zato se savetuje da se prva jutarnja kafa popije nekoliko sati nakon ustajanja.

Ko je bio čuveni Jagodinski čiča: Ostao bez obe noge u ratu, puzeći obrađivao zemlju, a čezama sa konjima dolazio u kafanu na pivo i zbijao šale sa svima

Popijte kafu kad vam telo proizvodi manje kortizola, tri do četiri sata nakon buđenja.

Rekli bismo da je sredina prepodneva ili rano po podne najbolje vreme. Tada je količina kortizola najniža i tada je korist od kafe najveća. Ipak, ne slažu se svi s tom teorijom. Neki nutricionisti smatraju da je od vremena ispijanja kafe važnija njena količina. Svi ipak kažu da kafu ne treba piti kasno. Po jednoj studiji, kafa može poremetiti san i do šest sati posle, iako je vrhunac njenog učinka oko pola sata do sat nakon konzumacije.

(Izvor: dnevno.rs, foto: pixabay)

PRETHODNA VESTMalo je Srba kao što je bio Čelik: Dva puta dobio LOTO PREMIJU, odrekao se penzije u korist države, a tokom bombardovanja 1999. godine jednim potezom pokazao koliki je PATRIOTA!
NAREDNA VEST“Bežite živi, idu mrtvi!”: Ovo je priča kako je 62.000 Srba odlučilo sudbinu Prvog svetskog rata