Home Vesti Ona radi sve u 16, on spava sve u 16: Da li...

Ona radi sve u 16, on spava sve u 16: Da li ste se pitali šta znači ovaj izraz

1588
0

Svima nam je, verovatno, poznat izraz kojim intenzitetu naše aktivnosti dajemo numeričku vrednost u vidu broja 16

Raditi nešto sve u 16 obično podrazumeva raditi to najvećim mogućim kapacitetima, predano, intenzivno, svojski, požrtvovano i svim silama.

– Eno ga! Spava sve u 16!

– Ne brini se! Radim, sve u 16!

Međutim, odakle vodi poreklo ovaj neobičan izraz ili, bolje da se zapitamo, zašto je baš broj 16 tako važan u celoj priči. Čega je to zapravo 16?

Svima nam je, verovatno, poznat izraz kojim intenzitetu naše aktivnosti dajemo numeričku vrednost u vidu broja 16

Novije, laičke interpretacije ovaj izraz dovode u vezu sa fudbalskom terminologijom, te se tako situacija u kojoj svi igrači jednog tima prelaze u protivnički šesnaesterac ne bi li predano i do samog kraja napadali gol dovodi u vezu sa životnom situacijom u kojoj se nešto obavlja svojski, do kraja, svim silama, odgovorno, predano.

“Pun sam s pare ko žaba s dlaku”, “Mazna ko nevesta pred prvo spanje”: Vodič kroz leskovačke izraze zbog kojih ćete se hvatati za stomak od smeha

Ovo tumačenje je novijeg datuma i verovatno nema mnogo veze sa samim izrazom. Ipak, konkretan odgovor na pitanje čega je to 16 zapravo ne postoji. Prema jednoj teoriji, u pitanju je nota u muzici najkraćeg trajanja, tzv. šesnaestinka, u isto vreme i najbrža nota, pa kada se nešto radi sve u 16, to je kao da se igra kolo po toj noti, brzo, energično, da sve praši.

Druga objašnjenja posežu u mitologiju i religiju drevnih naroda čije se arhetipske naslage čuvaju u kolektivnoj svesti. Tako je jedna od važnijih vedističkih boginja bila Materišvani ili Materis vani (kod Slovena zapamćena kao Matersva), koja je prikazivana sa 16 ruku. Ona ima simbolični značaj one koja rađa – Majke Svega. Raditi nešto sve u 16 značilo bi raditi sa njenih 16 ruku.

Da li znate zašto Srbi imaju izraz “Pao s kruške”? Pominju se i đavoli, veštice i zlo…

Odgovor na ovo pitanje možemo da potražimo i u važnosti broja četiri koji ima izrazitu religijsku, iskustvenu i mitsku simboliku. Pored izraza kao što su u četiri oka ili pasti na sve četiri, tu su i četiri strane sveta, četiri elementa (voda, zemlja, vazduh, vatra), a broj četiri izuzetno je rasprostranjen i u hrišćanskim učenjima – poznata su četiri proroka, četiri jahača apokalipse, četiri jevanđelista i četiri jevanđelja i sl. A broj 16 je, zapravo, četiri na kvadrat. Kada jedan tako sveobuhvatan i savršen broj, kao što je četiri, biva pomnožen samim sobom, onda on daje broj punoće i sveobuhvatnosti – šesnaest.

Moguće da je u svesti našeg čoveka upravo zato broj 16 ostao kao nedosanjani ideal brojnog sistema, pa raditi nešto sve u 16 znači, pre svega, raditi savršeno, pedantno i precizno, kao što je i taj broj.

(Pixabay)

PRETHODNA VESTNemojte bacati smrdibube u WC šolju: Postoji dobar razlog, evo šta se jednoj ženi dogodilo
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 14. OKTOBAR 2018. GODINE: Bikovi potrebno je da se dobro organizujete na različitim stranama, Vage iritira vas nečije rigidno ponašanje