Home Običaji Da li znate zašto Srbi imaju izraz “Pao s kruške”? Pominju se...

Da li znate zašto Srbi imaju izraz “Pao s kruške”? Pominju se i đavoli, veštice i zlo…

2951
0

Fraza u kojoj se nečije neobično ili “ludo” ponašanje objašnjava padom s kruške, nastao je u davna vremena.

U vezi sa tom frazom nameće se pitanje zbog čega su glupost, smušenost, neljubaznost i slične negativne ljudske osobine povezane upravo sa kruškom, a ne sa nekim drugim drvetom ili voćkom (recimo, jabukom, trešnjom ili višnjom).

Rakija bolja od leka: Čudesni srpski napitak rešava OVIH 10 zdravstvenih problema

Objašnjenje za to može se naći u knjizi Veselina Čajkanovića, “Rečnik srpskih narodnih verovanja o biljkama”. Kako piše u toj knjizi, staro kruškovo drvo je kod našeg naroda na lošem glasu. U suprotnosti sa jabukom, kruška se smatra za “zlo drvo”, za drvo demona. U narodnim pripovetkama pod kruškom se skupljaju đavoli, a na njoj se nalazi i veštica.Kruška

Iako je kruška, prema mišljenju Čajkanovića, “u staroj religiji, izvesno, imala bolji ugled i čak uživala izvestan kult”, za šta se navode i brojni primeri, naš narod ju je uglavnom doživljavao kao “zlo drvo”, na kojem se skupljaju demoni, đavoli, veštice i druga zla stvorenja, pa čak i sama Smrt.

Da li biste smeli da probate nišku vijagru? U pitanju je burek sa sastojkom koji nije za svakoga

Zato je one koji bi se slučajno našli u tom društvu, na krušci, pa pali sa nje, narod smatrao ludim, glupim, nerazboritim i slično. Tako su, onda, nastali i ustaljeni izrazi kao da je pao s kruške (u značenju: zbunjen, smeten, smušen i sl.) i nisam (nisi, nije itd.) pao s kruške (u značenju: nisam(nisi, nije itd.) lud, budala, glup, ograničen i sl.).

(Izvor: opsteobrazovanje.rs)

PRETHODNA VESTKafana, most, fotografija… 5 neočekivano najstarijih stvari u Srbiji
NAREDNA VEST(VIDEO) Ovo je jedno od 13 beogradskih jezera: Tu je snimana i scena “Kume, šta to radiš” iz Maratonaca