Home Istorija “Otadžbini se daje sve, a od nje se ne uzima ništa”: Kako...

“Otadžbini se daje sve, a od nje se ne uzima ništa”: Kako je Stepa Stepanović ljutito najurio poštara zbog visine penzije

2304
0

Prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu, u Cerskoj bici, donela je Stepi Stepanoviću čin vojvode

U finišu Velikog rata, vojvoda Stepa bio je zaslužan za brz proboj solunskog fronta i izbacivanje Bugarske iz rata. Iz njegovog posleratnog života, ostala je zabeležena ova priča.

Vojvoda Stepa Stepanović je u dugo zasluženu penziju otišao dve godine posle veličanstvenog proboja Solunskog fronta i kraja Prvog svetskog rata. Osim porodične kuće u Kumodražu gde su mu braća živela i bavila se zemljoradnjom, vojvoda nije posedovao nikakvu drugu imovinu. Odbivši mnoge poklone i privilegije, po penzionisanju je živeo u kući svog tasta Veselina Milanovića u Čačku.

Prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu, u Cerskoj bici, donela je Stepi Stepanoviću čin vojvode

Savremenici su zabeležili da Stepa Stepanović nije trpeo bilo kakve povlastice. Živeo je i radio pod parolom “otadžbini se daje sve, a od nje se ne uzima ništa”. Onda možda ni ne čudi priča o vojvodinoj prvoj penziji koju su zabeležile tadašnje novine!

Iako se Srbiji divio ceo svet nakon POBEDE NA CERU, vojvoda Stepa imao je DRUGAČIJU PORUKU ZA VOJNIKE

Stepa Stepanović svoju prvu penziju nije ni primio! Kada je poštar došao da mu je uruči, vojvoda ga je jednostavno posalo nazad sa naredbom da se penzija smanji jer je… prevelika! Šta se zapravo dogodilo? Kao srpskom vojvodi i istaknutom ratniku u svim dotadašnjim ratovima, Stepi Stepanoviću je pripala državna penzija u vrednosti od 3.000 tadašnjih dinara.

– Mangupi! Mangupi! Hoće da upropaste državu! Vraćaj pare, momče! Neka bar prepolove, šta bi s tolikim parama!? – zabeleženo je da je rekao Stepa Stepanović i poslao natrag zbunjenog poštara. Tri hiljade dinara je u to vreme bila velika suma. Na primer, za hiljadu dinara je mogao da se kupi par najboljih volova, a za jedan dinar – sedam jaja! I tako je vojvoda vratio penziju. Smatrao je da mu tolika suma ne priliči. Primio ju je tek kada su je prepolovili.

Prva saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu, u Cerskoj bici, donela je Stepi Stepanoviću čin vojvode

Do kraja života je živeo kao skroman čovek. Sam je za života podigao sebi grobnicu na čačanskom groblju, supruzi ostavio novac za troškove pogreba, pripremio sebi uniformu, obući i ordenje sa kojim će ga sahraniti. Vojvoda Stepa Stepanović je umro 27. aprila 1929. godine. Kažu da je poslednje što je rekao bilo: “Polazite napred!”

(kurir.rs, Wikipedia)

PRETHODNA VEST(VIDEO) Putin razočarao obožavaoce u Srbiji: Ovaj momenat zabeležen kamerama je razlog za to
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 21. JANUAR 2019. GODINE: Ribe pokažite da imate dovoljno poverenja u blisku osobu, Jarčevi zaštitite se od stresnih situacija