Home Istorija Ova ktitorka iz Šapca je sve dala Beogradu: Podigla je manastir Vavedenje,...

Ova ktitorka iz Šapca je sve dala Beogradu: Podigla je manastir Vavedenje, crkvu Svete Trojice, škole, sirotišta…

2931
0

Da se njena milost i ktitorstvo nikada ne zaborave, svi mi moramo dobro da upamtimo ime Perside Milenković, Šapčanke koja je Beogradu dala sve što je imala

U Kneževini Srbiji te davne 1857. godine u šabačkoj činovničkoj porodici oca Nikodija i majke Jelke rodila se Persida. Nekoliko godina po njenom rođenju, porodica se preselila u Beograd, jer je Persidin otac radio u ministarstvu građevine.

Najmisteriozniji manastir u Srbiji: Na njemu su oslikane freske koje niko ne zna da objasni

Iz prvog braka Persida je imala sina Vojislava koji je umro mlad. Po drugi put se udala sa 26 godina, za beogradskog trgovca, rentijera i dobrotvora Ristu Milenkovića.

Persida i Rista bili su jedni od najvećih beogradskih zadužbinara

Prestonica Srbije i te kako ima za šta da bude zahvalna ovom bračnom paru. Persida je tri puta usnula isti san, po kom je trebalo da podigne crkvu na mestu gde se Senjak spušta u Topčiderski park. Baš tu je ova velika dobrotvorka podigla ženski manastir Vavedenja Presvete Bogorodice 1935. godine. Tokom Drugog svetskog rata u ovom manastiru boravilo je oko pedesetoro dece.

Da se njena milost i ktitorstvo nikada ne zaborave, svi mi moramo dobro da upamtimo ime Perside Milenković

Zaslužna je za podizanje Crkve Svete Trojice u Kumodražu, kao i osnovne škole u Ulici Kraljice Natalije u kojoj se danas nalazi Matematička gimnazija.

Ova slavna ktitorka darovala je i zemljište za izgradnju sirotišta za decu u Tabanovačkoj ulici, kao i dve kuće i vilu – takođe za sirotu decu.

Trgovačkoj Akademiji ostavila je kuću u Dobračinoj ulici, kuću u Zmaj Jovinoj ostavila je Beogradskom univerzitetu, a vilu u Rumunskoj poklonila je Crvenom krstu.

Ima li istine u ovome: Manastir koji krije tajnu groba Miloša Obilića

Testament je napisala 1937. godine, kako se njen dobrotvorni rad ne bi prekinuo. Navela je sve što želi da pokloni svom narodu, a osnovala je i Zadužbinu Perse R. Milenkovićke, od čijih prihoda su se studenti slali u inostranstvo na usavršavanje.

Kako je Beograd upamtio Persidu

Kuća Perside i Riste Milenković na uglu Knez Mihailove i Obilićevog vence nastradala je u bombardovanju 6. aprila 1941. godine.

Persida je preminula 8. februara 1943. godine u Beogradu i sahranjena je u manastiru Vavedenje. Na njenoj sahrani govorili su mitropolit skopski Josif, ministar prosvete Velibor Jonić i predsednik srpske vlade general Milan Nedić.

Na Senjaku, u blizini manastira koji je podigla, nalazi se ulica Perside Milenković.

Dokaz da je Beograd nikada neće zaboraviti. A Beograđani?

(youtube printscreen, Wikipedia)

PRETHODNA VESTDobitni listić konačno stigao u Lutriju Srbije: Komšije kažu da je ovo odalo srećnog dobitnika više od 6 miliona evra
NAREDNA VESTSpomenik na Trgu Republike svima je dobro poznat, a evo gde se zapravo nalazi grob Kneza Mihaila