Home Običaji Ovaj srpski običaj svi poštujemo: Znate li zašto se novopečenom ocu cepa...

Ovaj srpski običaj svi poštujemo: Znate li zašto se novopečenom ocu cepa odeća?

2240
0
Za koga ću se udati!

Sigurno ste prisustvovali činu u kojem se novopočenom ocu cepa odeća, a mnogi su i sami učestovali u ovom srpskom običaju

Mnogi ne znaju šta znači i zbog čega izvodi ovaj neobičan ritual, a ovo su neka od tumačenja:

Neki smatraju da cepanje treba da pokaže da (energetskoj) auri roditelja u ekspanziji dosadašnja odeća više nije odgovarajući omotač.

I u prošlosti su slavska trpeza i običaji bili na nivou: Evo šta su Srbi nekada pripremali za slavu

Drugi pak, veruju da ovaj običaj vodi korene iz davnih vremena, kada se deca nisu rađala u porodilištima, već u kući, na ulici, u njivi, u šumi i drugim mestima. Dete je trebalo da se uvije u neki komad tkanine zbog zaštite od hladnoće, a zbog nekog drugog verovanja se izbegavala ženska odeća kad god ima neka muška košulja u blizini.

Ako se dete rodi u kući, onda se odevni predmet uzimao iz ormana, a ako se porođaj dogodi napolju, onda se zaustavljao prvi muškarac koji se nađe u blizini, te bi se od njega uzimala košulja.

Svako sa svakim, sve do zore: Strndžanje je najbizarniji seksualni običaj u Srbiji

Veruje se, takođe, da se onima koji učestvuju u cepanju košulje, a to su radili samo muškarci muškarcima (sada često i žene učestvuju u tome), prenosi neka vrsta sreće muškarca koji je postao otac, i da će oni koji je cepaju isto postati očevi. Ovo bi, dakle, na neki način, bio ekvivalent hvatanju bidermajera od strane devojaka na venčanjima.

Neki smatraju i da ovaj običaj potiče od verovanja da će onaj ko uzme delić iscepane košulje dobti takođe isti pol deteta kao i otac čiju košulju cepaju, a opet, u drugim krajevima se verovalo i da to vodi ka dobijanju bebe suprotnog pola.

(Pxabay)

PRETHODNA VESTLjubavni horoskop (25. februar – 4. mart) 2019. godine: Strelčevi može se desiti da se upustite u romansu s nekim ko je iz udaljene zemlje, Jarčevi kada ste se već navikli da vam sve bude ravno, opet se budi ljubav
NAREDNA VESTVisoke zvaničnike dočekujemo uz pogaču i so, a znate li šta im tim putem poručujemo?