Home Istorija POSLEDNJE REČI PILOTA MILENKA PAVLOVIĆA: “Majku vam dečju, nećete vi da ginete,...

POSLEDNJE REČI PILOTA MILENKA PAVLOVIĆA: “Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću” (VIDEO)

9807
0
Let u smrt: Milenko Pavlović

Potpukovnik Milenko Pavlović, komandant 204. lovačko avijacijskog puka, svesno se žrtvovao kako bi spasao mlađeg kolegu sigurne smrti koja ga je čekala u neravnopravnoj borbi sa NATO lovcima.

Tog 4. maja 1999. godine, Pavlović je izvukao mlađeg kolegu pilota iz kokpita Mig-a 29 koji se spremao da poleti sa aerodroma Batajnica.
„Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!”, urlao je Pavlović dok je izvlačio kolegu iz kabine, da bi potom u poluispravnom avionu krenuo ka Valjevu, rodnom kraju, u susret desetinama NATO lovaca i bombardera.

„Beži! Lansirali su rakete na nas, jel vidiš bele tragove?!” “Bežim u oblake”: Kako je izgledao let u smrt pilota Zorana Radosavljevića

Dvanaest minuta kasnije, njegove kolege u operativnom centru čule su samo: “Imaju me!”. Njegov avion nestao je sa radara, a delovi MiG-29 kojim je pilotirao pali su na zemlju u blizini sela Petnica.

Pavlović se nije katapultirao. Šanse da preživi ovaj neravnopravan sukob nisu postojale. Odmah po samom poletanju, otkazao mu je generator naizmenične struje, čime je praktično ostao “slep”, jer mu nije radio radar.

Spomen ploča u rodnom Gornjem Crniljevu

Čak i da mu je radar bio ispravan, njegov domet bio je upola manji od dometa radara kojim su bili opremljeni NATO lovci.

NATO rakete imale su tri puta veći domet od njegovih. Zato holandski piloti u svojim F-16 nisu ni morali da uđu u jugoslovenski vazdušni prostor, već su iz rejona Tuzle lansirali tri rakete koje su pogodile Pavlovićev MiG-29.

Neposredno pre obaranja, na pitanje iz operativnog centra da li vidi neprijateljski avion odgovorio je: „Vidim ih, ali vide i oni mene!”

Ubrzo je njegov avion pogođen.

Bio je to poslednji Milenkov let, ali i poslednji let jugoslovenske avijacije do kraja NATO agresije. Bio je to i poslednji od 11 uništenih MiG-ova 29 (šest u vazduhu i pet na zemlji).

Nestvarna priča iz pakla Košara: Kako je vodnik Jaguar poveo 12 srpskih vojnika i naterao u beg 300 OVK specijalaca

Prvog dana bombardovanja katapultirala su se iz pogođenih aviona dva pilota. Dva dana kasnije, 26. marta iznad Bijeljine poginuo je major Zoran Radosavljević.

Potom, po naređenju Komande ratnog vazduhoplovstva u susret neprijateljskim formacijama poleteo je samo jedan MiG 29.

Pavlović je sahranjen 6. maja na Bežanijskom groblju. Za svoja dela nikada nije proglašen herojem. Posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost i Zlatnom letačkom značkom.
(Izvor: Blic, foto: Wikipedia, Youtube)

PRETHODNA VEST(FOTO) Blago naše zemlje: Ovo su pećine koje morate da vidite u Srbiji
NAREDNA VEST(VIDEO) Kako je nastala čuvena pesma Đurđevdan: Poslednji vapaj izmučenih Srba dok vozom idu u logor smrti