Home Istorija Petar Veliki je imao i orden za pijanstvo: Niko nije želeo da...

Petar Veliki je imao i orden za pijanstvo: Niko nije želeo da ga dobije, a saznajte i zašto!

3703
0

Posle ovoga će vam se smučiti alkohol, iako je ruski vladar delio nagradu za najveće pijanstvo

Petar Veliki, poslednji car sve Rusije, važio je za veoma neobičnu ličnost. Zanimala ga je nauka, način života na dalekim kontinentima, kao i putovanja po Evropi na kojima je učio o lokalnoj tradiciji. Ipak, ono što je bilo najneobičnije tokom njegove vladavine jeste – nagrada za pijanstvo!

Dušanov zakonik bi iskorenio kriminal u Srbiji: Ovih 6 članova zakona Cara Dušana svi bi se plašili!

Reformišući svoje carstvo, Petar Veliki se trudio da Rusija u svemu bude vodeća emlja. Međutim, nije znao kako da promeni činjenicu da Rusi veoma vole čašicu i da to često vodi ka dugim pijanstvima, odbijanjima poslova i svemu što uzrokuje nezadovoljstvo u narodu, ali i kod plemstva.

Pedro El Grande con la Catedral al fondo.

A post shared by Daniel Uribe S. (@duribesa) on


Isprobao je razne načine borbe protiv pijanstva, poput prekovremenog rada, pa čak i šibanja, ali ruski narod je nesalomiv i uprkos kaznama i pretnjama, napijanje se nastavilo.

Tako je 1714. godine, Petar Veliki ustanovio najneobičniju nagradu na svetu! Orden za pijanstvo zapravo je “medalja” sačinjena od kovanog gvožđa. Teška je 6,8 kilograma, ne računajući i težinu lanca, pa se smatra najtežom medaljom u istoriji.

Tako je kažnjavao knez Miloš Obrenović: Ovaj zakon od pre 190 godina bi sredio i današnje privatnike

Kad bi se pijanac napokon otreznio u policijskoj stanici dobio bi ovaj orden koji bi nadležni zakačili lancem koji je bilo nemoguće skinuti. Priča kaže da je orden morao da se nosi oko vrata nedelju dana.

Zanimljivo je i to što sam Petar Veliki nije nimalo bio alergičan na piće niti je od svojih saradnika zahtevao da trezni idu kroz život. Car je osnovao “Svešaljivi svepijani sinod budala i lakrdijaša”, klub u kojem se sa njegovim najbližim prijateljima zabavljao i opijao.

(Izvor: Dnevno.rs)

PRETHODNA VESTStarovekovne gozbe: Šta se zaista serviralo i čime se jelo na dvoru Nemanjića
NAREDNA VESTOva zaboravljena imena imaju moćno značenje: Neka vam se deca zovu po južnoslovenskim boginjama