Home Istorija Tako je kažnjavao knez Miloš Obrenović: Ovaj zakon od pre 190 godina...

Tako je kažnjavao knez Miloš Obrenović: Ovaj zakon od pre 190 godina bi sredio i današnje privatnike

5153
0

Nekada se u Srbiji znao red

Mislite da je baš dobro biti vredan i raditi uvek i po svaku cenu? Ovaj slučaj iz srpske istorije će vas u tome demantovati. Naime, pravilo radnog dana možda važi tokom svih drugih doba u godini, ali ne i za jedan poseban dan. ili je tako bar bilo u Srbiji početkom 19. veka.

Ovo je prvi srpski tajni agent: Knjaz Miloš oslovljavao ga je sa “brate”, a rekvizit u stilu Džejms Bonda i danas stoji izložen u Takovu

Malo kog sveca naš narod toliko poštuje i voli koliko je to slučaj sa Svetim Savom. Stručnjaci smatraju da je za to najviše “kriva” Srpska pravoslavna crkva, ali i mnogobrojna narodna predanja o životu i radu ovog sveca jer, kada se piše o životu Svetog Sava, zapravo se piše o počecima srpske prosvete u Srednjem veku.

Proslavljanje uspomene i praznika Svetog Save počelo je zvanično u tursko vreme. Tada je ovo već postao narodni običaj i to prvo u krajevima u kojima je bilo bitno napraviti više kulturnu nego političku razliku između Srba i Turaka. U okvire države proslavljanje života i dela Svetog Save uveo je knez Miloš Obrenović 5. februara 1827. godine.

Zašto orao sa dve glave i šta znače četiri slova S: Grb Srbije ima i jednu nelogičnost koju mnogi nisu ni primetili

On je naredbom dan Svetog Save proglasio neradnim, a one koji ne bi došli u crkvu ili bi pokušali da otvore dućane na taj dan kažnjavao je da “ne samo globu crkvi plate, no i apsom i telesnom kaznom kaštigovani budu”.

Namesništvo kneza Mihaila Obrenovića otišlo je korak dalje i 2. januara 1840. godine Svetog Savu proglasilo školskim zaštitnikom. Tada su prvi put u školama uvedene proslave i svečane akademije koje su ostale nezaobilazan deo ovog praznika sve do današnjih dana.

(Izvor: Dnevno.rs, foto: Wikipedia)

PRETHODNA VESTČudni običaji kod Srba: Evo zašto se prevrću stolice i otvaraju prozori kada neko umre!
NAREDNA VESTOva biljka leči i najopasnije bolesti: Evo kako se od nje pravi čaj, sok i lekoviti med