Home Tradicija Počeli su Međugospojinci: Tokom narednih dana OBAVEZNO ispoštujte neki od ovih običaja

Počeli su Međugospojinci: Tokom narednih dana OBAVEZNO ispoštujte neki od ovih običaja

1579
0
Leči anemiju i tera viruse: Ovoliko ga dnevno treba jesti, a na ovo posebno morate da obratite pažnju!
Leči anemiju i tera viruse: Ovoliko ga dnevno treba jesti, a na ovo posebno morate da obratite pažnju!

Period između Velike i Male Gospojine naziva se i Međugospojinci i za njega se vezuje veliki broj narodnih verovanja i običaja

Veruje se da je ovaj period najbolji za branje svih plodova. Ovih dana je voće najbolje, trave najlekovitije i sve što sazreva treba tada brati i spremati za zimu. Veruje se da su ovo dani sa najviše sunca, pa se u mnogim krajevima Srbije i do danas se održao običaj branja lekovitih trava i bilja koje treba da potraje preko cele zime.

Na Veliku Gospojinu ovo nemojte NIKAKO da radite: Žene posebno moraju da poštuju ove zabrane

Ako verujete u ove običaje, sve do 21. septembra i Male Gospojine, imate vremena da naberete što više bilja, a vaš dom ne sme da ostane bez kičice, hajdučke trave, cveta od lipe, drena, šipka, oskoruše i malih zelenih lubenica. Smatra se da će ove biljke doneti sreću svakoj porodici, a one su i narodni lekovi za lečenje mnogih bolesti.

Međudnevica je vreme kada žene treba posebno da vode računa. Muškarci mogu da rade sve poslove, ali se damama ne preporučuje da bilo šta započinju, već da samo što pre završe započeto.

Ako ste od onih koji mnogo vremena provode u prirodi, ovih dana morate da budete naročito oprezni. Veruje se da se tokom Međudnevice Sveti Sava dogovara sa zverima o tome koliko štete će napraviti preko zime. Slično, u ove dane su zmije najljuće, pa ih se treba čuvati.

Jaja koja u ove dane snesu kokoške ne treba da se koriste u ishrani već samo za izleganje novih pilića.

“Kaljava banja” kod Beograda mami i Amerikance: Leči mnoge bolesti, a ulaz besplatan

Od davnina se u ovom periodu po celoj Srbiji održavaju vašari i narodni sabori. Veruje se da je ovo vreme za susrete i obnovu prijateljstva kako bi svi u miru i blagostanju ušli u zimu. Zato, pozovite prijatelje i pravac vašar.

Izvor: Dnevno

PRETHODNA VESTOva biljka čini čuda za dušu i telo: Dobro podnosi sušu, ne zahteva puno vode, a najčešće je viđate na krovovima kuća
NAREDNA VESTIako se Srbiji divio ceo svet nakon POBEDE NA CERU, vojvoda Stepa imao je DRUGAČIJU PORUKU ZA VOJNIKE