Home Recepti Ova biljka čini čuda za dušu i telo: Dobro podnosi sušu, ne...

Ova biljka čini čuda za dušu i telo: Dobro podnosi sušu, ne zahteva puno vode, a najčešće je viđate na krovovima kuća

2856
0
Ova biljka čini čuda za dušu i telo: Dobro podnosi sušu, ne zahteva puno vode, a najčešće je viđate na krovovima kuća

Čuvarkuće su biljke iz porodice Crassulaceae, koje se odlikuju mesnatim listovima punim vode i zvezdastim cvetovima.

Ove sukulentne biljke su izuzetno otporne, što se zaključuje i iz latinskog naziva “sempervivum” koji u prevodu znači “uvek živući”. Kod nas se često koriste i drugi domaći nazivi kao što su žednjak, pazikuća, divlje smilje.

10 NAJBOLJIH SRPSKIH RAKIJA: Muti razum, leči i služi kao dezinfekciono sredstvo

Prirodno rasprostranjena od Maroka do Irana, kroz planine Pirinejskog poluotoka, Alpa, Karpata, Balkana, Turske i Kavkaza, ova biljka se kod nas gaji više od hiljadu godina.

O vrednosti čuvarkuće svedoče i odredbe Karla Velikog iz 9. veka, gde on svojim podanicima nalaže da uzgajaju biljke koje su važne za jedno domaćinstvo i između ostalog da “svaki domaćin obavezno treba da ima čuvarkuću”.

Zbog svog karakterističnog i neobičnog izgleda, čuvarkuća je izuzetno cenjena kao dekorativna biljka, kako u enterijeru, tako i u eksterijeru. Danas su prisutni brojni varijeteti šarenih listova koji su posebno interesantni i mogu da budu lep dodatak svakom domu.

Ova biljka čini čuda za dušu i telo: Dobro podnosi sušu, ne zahteva puno vode, a najčešće je viđate na krovovima kuća
Ova biljka čini čuda za dušu i telo: Dobro podnosi sušu, ne zahteva puno vode, a najčešće je viđate na krovovima kuća

Moguće je formirati veoma atraktivne aranžmane kombinacijom više varijeteta čuvarkuće ili njenom kombinacijom sa drugim biljkama.

Održavanje

Biljka se jako lako uzgaja iz izdanaka, a kao veoma otporna može se držati u kući ili na otvorenom. Obično raste do visine od dvadesetak centimetara, a imate širok izbor po pitanju boja i drugih karakteristika.

Čuvarkuća najbolje uspeva na propusnom, peskovitom zemljištu, pa baštensku zemlju pomešajte sa peskom prilikom sadnje. Možete da dodate i kamenčiće na dnu saksije za dodatnu propusnost.

Kako je u pitanju sukulentna biljka koja zadržava vodu u svojim listovima i dobro podnosi sušu, čuvarkuća ne zahteva puno vode, pa budite pažljivi prilikom zalivanja.

Najviše joj prijaju osunčani položaji, posebno ako su u pitanju varijeteti sa šarenim listovima.

Lekovitost

Ukoliko se odlučite da ukrasite svoj dom ovom jedinstvenom biljkom, ne samo da ćete imati divan ukras, već ćete uvek imati i prirodan lek za mnoge boljke na dohvat ruke.

Verovatno je mnogima poznata iz detinjstva kao lek za bolove u uhu, a praksa je pokazala da njen sok pomaže kod bolova, oštećenja bubne opne, rastvaranja cerumena i kod gubitka sluha.

Biljka koja čini čuda za organizam: Nalazi se svuda oko nas, a toga nismo ni svesni!

Čuvarkuća ima slično delovanje kao aloja i primenjuje se za lečenje niza kožnih bolesti. Zbog antiupalnih i antiseptičkih svojstava služi i kao odlična prva pomoć kod opekotina, uboda i ugriza, jer pruža brzo olakšanje i smirenje.

Čaj od čuvarkuće je poznat narodni lek protiv čira na želucu, problema sa mentrualnim ciklusom ili za ispiranje usta i grla kod ranica, afti ili gnojne angine. Ne preporučuje se upotreba čuvarkuće trudnicama i dojiljama.

(Izvor: Dnevno, foto: Pixabay)

PRETHODNA VESTNovi rekord na roštiljijadi u Leskovcu: Prevazišli sami sebe i napravili pljeskavicu od 66,1 kilogram
NAREDNA VESTPočeli su Međugospojinci: Tokom narednih dana OBAVEZNO ispoštujte neki od ovih običaja