Home Vesti Sada je sve jasno: Ako vas leti često boli glava evo koji...

Sada je sve jasno: Ako vas leti često boli glava evo koji je glavni uzrok

1544
0

Razlozi za glavobolju mogu da budu trenutni, poput stresa, hormona, nedovoljno sna, nedostatka tečnosti i elektrolita

Blag i tup bol cele glave, koji traje po par dana, jedan je od simptoma meteoropatije. To potvrđuje i Jasminka Smailagić, načelnik Odeljenja za monitoring klime i klimataske promene u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

– Glavobolja je najčešća meteoropatska reakcija tokom leta. Do nje dolazi zbog nepovoljne biometeorološke situacije i velike koncentracije pozitivnih jona u atmosferi, koji izuzetno negativno utiču na ceo organizam. Kod osetljivih osoba, iz istog razloga pojavljuju se i nesanice, malaksalost ili uznemirenost, koji nastupaju oko 48 sati pre nego što dođe do temperaturnih promena – kaže ona.

Odmor, relaksacija, ribolov: Ako vam trebaju ove 3 stvari onda su ova jezera prava mesta za vas

Iako leti često može da se pripiše vremenu, ukoliko se glavobolja javlja češće od dva ili tri puta mesečno, lekari savetuju da se uradi kolordopler krvnih sudova glave i vrata, stomatološki pregled i proveri krvni pritisak. Time se zapravo utvrđuje da nije možda neki drugi zdravstveni problem uzrok glavobolje.

Razlozi za glavobolju mogu da budu trenutni, poput stresa, hormona, nedovoljno sna, nedostatka tečnosti i elektrolita. Zbog toga je važno preduzeti sve neophodne mere i, ukoliko se tegobe nastave, uraditi detaljnije analize. Vremenske prilike same po sebi ne mogu da budu uzrok bilo kojeg oboljenja, ali mogu da budu “inicijalna kapisla” zbog koje će određena bolest da se pogorša ili primiri.

– Pre nego što se otpočne bilo koja terapija, važno je isključiti neke uzroke tegoba, poput migrene, stomatoloških problema, aneurizme mozga ili tumora. Ukoliko se potvrdi da je uzrok glavobolje zapravo osetljivost na promenu vremena, to znači da postoji problem sa pritiskom, bilo da je on povišen ili snižen. Nakon toga, krvni pritisak je taj koji treba regulisati kod meteoropata – objašnjava za “Novosti” dr Igor Dimitrijev, lekar internista u Domu zdravlja “Palilula”.

Kaljava banja kod Beograda mami i Amerikance: Leči mnoge bolesti, a ulaz besplatan

Migrena se manifestuje pulsirajućim bolom u slepoočnicama ili jednoj polovini glave. Ona ne može da bude prouzrokovana, ali može da bude pogoršana vremenskim prilikama.

– S druge strane, glavobolje kod meteoropata su blaže, traju kraće i prolaze nakon dva dana, kada se organizam navikne na postojeću promenu. Promena sa toplog na hladno vreme, jeste uzrok skupljanja krvnih sudova glave, samim tim i smanjenja protoka krvi koje dovodi do glavobolje – kaže dr Igor Dimitrijev.

Izvor: Dnevno, foto: PIxabay)

PRETHODNA VESTPriča koja oduzima dah: Kako su srpski Šarplaninci odbranili selo i seljane od američkih vojnika i njihovih pasa
NAREDNA VESTOvo su najpopularnije zemlje za turiste: Srbija je označena plavom bojom, a evo i zašto