Home Istorija Srbija je zemlja imperatora: Ličnosti koje su ostavile trag u istoriji na...

Srbija je zemlja imperatora: Ličnosti koje su ostavile trag u istoriji na prostoru bivše Jugoslavije

1878
0

Naučnici i umetnici u zapećku vladara

Slobodan Milošević, Mileva Marić, Vuk Stefanović Karadžić, Sveti Sava i Zoran Đinđić, našli su se, uz rimske imperatore, na listi Bostonskog instituta najpoznatijih ličnosti koje potiču sa teritorija današnje Srbije.

Srbin ili Srbijanac? Konačno je poznato zašto jedni kažu Srbin, a drugi Srbijanac

Za spisak ličnosti koje su ostavile trag u istoriji sa područja bivše SFRJ, Bostonski institut Masačusets je u okviru projekta ”Panteon” kao kriterijum uzeo teritoriju na kojoj su poznate ličnosti rođene, da bi ih vezao za određenu savremenu državu, a ne nacionalnost, preneo je „Blic”’.

Naučnici i umetnici u zapećku vladara

Tako Srbija ima ubedljivo najviše svetski poznatih ličnosti (62) iz okvira bivše Jugoslavije. Međutim, u prvih 20, čak 14 su rimski imperatori, a naučnika i umetnika ima zanemarljivo malo.

Na listi za Srbiju, prvo mesto je zauzeo rimski imperator – Konstantin Prvi ili Veliki, potom Jovijan, Konstacije Drugi, Decije Trajan, Klaudije Drugi Gotski, Kvintil, Galerije, Prob, Gracijan, Maksimilijan….., a među prvih trideset ličnosti su – Slobodan Milošević, Mileva Marić, Vuk Karadžić, Sv. Sava i Zoran Đinđić.

Pad Slobodana Miloševića: Čemu je bila namenjena municija skrivena kod Crkve Svetog Marka

Najpoznatiji srpski naučnik Nikola Tesla nalazi se na hrvatskoj listi, pošto je rođen na njenoj teritoriji, a Željko Ražnatović Arkan na slovenačkoj.

Zbog vezivanja za teritoriju a ne za nacionalnost, ove liste, kako se navodi, u nekim slučajevima deluju veoma čudno, a ipak odaju podatke koji govore mnogo o kulturi i položaju država u svetu.

Na hrvatskoj listi (50 ličnosti), prvo mesto zauzeo je rimski imerator Dioklecijan, drugo srpski naučnik Tesla, slede Jeronim Stridonski, Josip Broz Tito, Rudolf Štajner, a među prvih dvadeset su i Franjo Tuđman, Papa Jovan IV, Stjepan Mesić, Ratko Mladić, Milan Kučan i Mira Furlan…

Naučnici i umetnici u zapećku vladara

Sa teritorija današnje Bosne i Hercegovine (27 ličnosti), prema toj listi, najpoznatiji su Gavrilo Princip, Ivo Andrić i Emir Kusturica, slede Ante Pavelić, Goran Bregović, Alija Izetbegović, Vladimir Prelog, Mehmed-paša Sokolović, Haris Silajdžić, bivši predsednik Srbije Boris Tadić, pa Nebojša Radmanović, Vojislav Šešelj…

(VIDEO) Procurio Miloševićev intervju o Bljesku i Oluji: Zalagao sam se da se brani Krajina, ali ne i za to da šaljem decu da ginu

Iz Crne Gore (10 ličnosti) najpoznatiji je Stefan Nemanja, a slede Kralj Aleksandar Prvi Karađoređević, Nikola Prvi Petrović, Milovan Đilas, Milo Đukanović, fudbaleri Dejan Savićević i Predrag Mijatović. Na crnogorskoj listi je, na četvrtom mestu i bivši predsednik RS Radovan Karadžić.

Iz Makedonije (12 ličnosti) su, prema toj listi, najpoznatiji rimski imperator Justicijan, Majka Tereza i Ptomolej Prvi Soter, general Aleksandra Velikog.

Iz Slovenije (15 ličnosti) su, prema toj listi, najpoznatiji hemičar Fric Pregl i filozof Slavoj Žižek. Na trećem mestu slovenačke liste je Željko Ražnatović Arkan, a zatim slede Danilo Tirk i Janez Drnovšek.

Sesar Idalgo, tvorac projekta „Panteon” Bostonskog instituta, sakupio je listu svih osoba čije se ime pojavljuje u Vikipediji na najmanje 25 svetskih jezika.

On je u istraživanju, kako navodi „Blic”, koristio ogroman vremenski okvir koji ide od 4.000 godine p.n.e. do 2010. godine.

Na listama ličnosti koje su ostavile trag u istoriji najviše je vladara i sportista.

(Wikipedia, youtube printscreen)

PRETHODNA VESTČini čuda za organizam: Ovaj prirodni lek za regulaciju šećera u krvi mnogima je pomogao
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 8. JANUAR 2019. GODINE: Vodolije usmerite misli u pozitivnom pravcu, Ovnovi potrebno je da preuzmete kontrolu u odlučujućim situacijama