Home Vesti Stvorio ga je car Petar, komunisti ga ukinuli, a Putin oživeo: Saznajte...

Stvorio ga je car Petar, komunisti ga ukinuli, a Putin oživeo: Saznajte sve o ordenu Kremlja kojim će biti odlikovan Vučić

1211
0

Ovo odlikovanje poneli su u prošlosti i pojedini Srbi

Predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin potpisao je ukaz kojim se predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikuje Ordenom Aleksandra Nevskog i tako ga stavio u red velikana.

“Šef ruske države je potpisao ukaz o nagrađivanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića ordenom Aleksandra Nevskog za veliki lični doprinos razvoju višestrane saradnje sa Ruskom Federacijom”, navodi se u saopštenju Kremlja.

Petar Veliki je imao i orden za pijanstvo: Niko nije želeo da ga dobije, a saznajte i zašto!

Ova vest prekinula je višemesečno nagađanje hoće li Moskva učiniti ovaj plezir predsedniku Srbije ili ne.

Ovo odlikovanje poneli su i pojedini Srbi

Ovo je vredno priznanje koje Rusija dodeljuje u čast Aleksandra Nevskog koji je bio ruski knez i svetac Ruske pravoslavne crkve.

Prvi Orden dodelila je carica Katarina, druga žena cara Petra Velikog i to posmrtno svom suprugu 1725. godine.

Orden je od tada uručivan sve do 1917. godine, kada su u Rusiji na vlast došli boljševici na čelu sa Vladimirom Iljičem Lenjinom.

Čuveni srpski orden prodat na aukciji za 240.000 dolara: Miloš Veliki završio u nepoznatim rukama

Predsednik Rusije Vladimir Putin je ovaj Orden ponovo aktivirao pre nekoliko godina, a prošlog leta njime je bio darivan selektor ruske fudbalske reprezentacije Stanislav Čerčesov.

Poslednji Srbin odlikovan ovim ordenom bio je čuveni srpski državnik Nikola Pašić, a osim njega tim odlikovanjem ovenčani su grof Sava Vladislavić Raguzinski (Srbin, osnivač ruske obaveštajne službe), baron Petar Duka (srpski general u austrijskoj vojsci s početka 19. veka), knjaz Nikola Petrović Njegoš, Karađorđe, kralj Milan Obrenović i kralj Aleksandar Prvi Karađorđević.

(espreso.rs, Twitter, youtube printscreen)

PRETHODNA VESTNeobična božićna priča jednog Srbina iz Čikaga: Pekao prase, komšije pozvale policiju, kada se pojavila američka policajka, pogodite šta mu je rekla!
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 11. JANUAR 2019. GODINE: Blizanci važno je da posmatrate praktičnu stranu u poslovnim dogovorima, Jarčevi partner ume da vam prenese dobro raspoloženje i inspiraciju