Home Istorija Misterija koja muče sve Beograđane: Šta predstavlja tajanstveni obelisk na slikama predratnih...

Misterija koja muče sve Beograđane: Šta predstavlja tajanstveni obelisk na slikama predratnih Terazija?

7002
0

Na nekim starim fotografijama jasno se vidi, dok ga na drugim nema

Preko beogradskih Terazija protutnjale su mnoge decenije. Tu se gradilo, rušilo, dograđivalo, naseljavalo i raseljavalo, a gledajući stare slike, čini se da je jedino hotel “Moskva” konstanta ovog mesta. Čak i drugi simbol ovog trga – Terazijska česma, nije uvek bio tu.

Ipak, ništa ne zbunjuje zaljubljenike u istoriju i stare fotografije kada su u pitanju Terazije kao tajanstveni “tornjevi” koji se na nekim slikama vide, a na drugima iz istog vremenskog perioda ih jednostavno nema!

Brojite ovce da zaspite, klin se klinom izbija: Ovih 6 sujeverja su potpuno tačna

U pokušaju da odgonetnemo ovu “terazijsku misteriju” obratili smo se Fejsbuk strani Crno-beli Beograd na kojoj je i moguće naći fotografije ovog “stećka”.
– Takve “obeliske” postavljala je uprava grada prilikom obeležavanja rođendana mladog kralja Petra II Karađorđevića tridesetih godina prošlog veka – objašnjavaju admini ove strane za portal Dnevno.rs.

Dakle, “tornjevi” koji se vide na nekih starim slikama nisu zapravo bili jedini i postavljani

Terazije 1937. godine

su na Terazijama kao dekoracija povodom proslave kraljevog rođendana. Bili su uglavnom od drveta, ali oslikani tako da su izgledali kao da su od kamena ili nekog trajnijeg materijala. Za taj posao uglavnom su angažovani pozorični scenografi.
– Rođendan mladog kralja je bio veoma važan događaj u predratnoj državi. I legendarne trke oko Kalemegdana koje su ekvivalent današnjoj Formuli 1 3. septembra 1939. godine održane su u čast rođendana kralja Petra II Karađorđevića – ističu autori strane Crno-beli Beograd.

Za koga ćete se udati: Uradite ova 3 narodna običaja na Bogojavljenje i otkrijte životnog saputnika

Više o tome kako su izgledale ove instalacije na Terazijama pronalazimo u opisu proslave rođendana Petra II iz Politike 6. septembra 1940. godine.
– Predveče juče, uoči rođendana mladog kralja prestonica je dobila svoj čarobni izgled. Najlepši utisak ostavile su Terazije sa svojim centralnim stubom sred vodoskoka koji je sa četiri strane ukrašen državnim grbom, krunom i statuama sokola. Državne trobojke plamsale su u moru sijalica. Preko puta vodoskoka, na skveru na četiri stuba visoko podignuti blistali su grbovi grada Beograda i dve krune – navodi onovremena Politika.

(Izvor: Dnevno.rs, foto: Wikipedia)

PRETHODNA VESTSimbol otpora i hrabrosti: Ćele kula i 952 lobanje su kamen temeljac nezavisnosti Srbije
NAREDNA VESTBrojite ovce da zaspite, klin se klinom izbija: Ovih 6 sujeverja su potpuno tačna