Home Vesti (VIDEO) Džon je Srbin! Ovako bi “Igra prestola” izgledala kada bi se...

(VIDEO) Džon je Srbin! Ovako bi “Igra prestola” izgledala kada bi se prenela na SFRJ

1633
0
Džon Snou

Planetarno popularna serija “Igra prestola” ponovo je top tema u Srbiji s obzirom na to da večeras počinje emitovanje poslednje, osme sezone, ove popularne serije.

Ipak, ono što se dosad malo znalo ili je izmicalo pažnji gledalaca je to da je pisac Dž. R. R. Martin je za svoje najpoznatije delo – po kojem je rađena serija “Igra prestola” – bio inspirisan istorijom srednjevekovne Evrope.

Neki smatraju da je inspiraciju našao i u raspadu bivše Jugoslavije, a neke paralele su i više nego očigledne.

„Teroristi OVK su bile kukavice, a srpska vojska je grmela, mislili smo da će nas saterati u more“: Italijanski oficir NATO otkrio šta se dešavalo pre 20 godina na Košarama kada su se pojavili tenkovi

Kao i njegov svet Vesteros i Jugoslavija je bila mešavina različitih naroda i vera. Međutim, kao i Jugoslavija i njegovih Sedam kraljevstava su se raspala.

U pojedinim tekstovima i blogovima koji se mogu naći na interneru, povučena je paralela između porodice Tajrel i Slavonije na primorju Hrvatske.

I jedni i drugi žive na plodnom zemljištu, uvek su bitan faktor u regionu, ali nikad glavni.

Kad je reč o Crnoj Gori ona je kraljevstvo Dol iz serije – planine i planine, teško savladive i mesto gde vladaju čudni porodični odnosi, a simbol joj je soko.

Makedonija je kao Dorna, zemlja na jugu čiji je simbol Sunce i njeni stanovnici su tamnoputiji od ostalih Vesterošana/Jugoslovena.

Bosnom i Hercegovinom bi vladali Barateoni – veliki snažni ljudi koji vole da popiju.

Otac na komandi, a sinovi u prvim borbenim redovima: Malo poznata priča o generalu Lazareviću i njegovom herojskom držanju tokom NATO agresije

Ipak, ono što najviše interesuje pri pravljenju ovakvih poređenja je koja bivša zemlja bi mogla da bude vezana za porodicu Stark, a odgovor se sam nameće – Srbija.

A Zid na Severu? To bi mogla da bude granica sa Kosovom (gde žive Divljani).

Zanimljivo je da ove paralele idu još i dalje pa se može naći da bi porodica Tuli vladala Vojvodinom, neutralnom teritorijom, koja je ipak uvek pod uticajem nekog rata.

Porodica Targarjen bi mogla da bude srpska kraljevska porodica u egzilu Karađorđevići.

Izvor: Telegraf.rs,  Foto: Youtube

PRETHODNA VEST(FOTO) Brkovi i naočari u prvom planu: Zoran iz Kraljeva postao hit, svaki dan objavljuje selfije, a za noć ga zapratilo više od 20 hiljada ljudi
NAREDNA VESTHOROSKOP ZA 21. APRIL 2019. GODINE: Bikovi posvetite pažnju stvarima koje deluju podsticajno na vaše raspoloženje, Ovnovi nemojte dozvoliti da vas neko uznemirava