Home Istorija (VIDEO) Kad mrtvačko zvono najavi smrt: Srpski patrijarh se sledio zbog greške...

(VIDEO) Kad mrtvačko zvono najavi smrt: Srpski patrijarh se sledio zbog greške kralja Aleksandra i crne slutnje koja se obistinila

2583
0

Gori predznak uoči puta u Marselj nije se mogao ni zamisliti

Uoči kobnog putovanja u Francusku, gde je ubijen u Marselju 9 oktobra 1934. godine, kralj Aleksandar Karađorđević je promenio protokol i neplanirano odlučio da pre polaska i ukrcavanja na razarač „Dubrovnik poseti i manastir Savinu kod Herceg Novog. Želeo je da svome rođaku, princu Pavlu, pokaže čuveni Dušanov krst iz 1354. godine, koji je ovoj svetinji darivao lično Sveti Sava.

Kralj Aleksandar je imao tetovažu preko celih grudi: Ostaje misterija zašto se odlučio baš za taj simbol

Stigli su izuzetno rano, bratstvo je još spavalo, pa su odlučili da ih probude zvonima. Kada se princ Pavle dohvatio jednog užeta, začula se uobičajena zvonjava. Međutim, zvono kralja Aleksandra odjeknulo je nekim čudnim, prigušenim zvukom.

(FOTO) Čitulja u novinama koja je iznenadila sve: Neka je večna slava prvoj žrtvi fašizma u Evropi
(VIDEO) Kad mrtvačko zvono najavi smrt: Srpski patrijarh se sledio zbog greške kralja Aleksandra i crne slutnje koja se obistinila

Samo je tadašnji mitropolit crnogorsko-primorski, a kasnije i patrijarh srpski, Gavrilo Dožić, shvatio da se kralj, ne znajući, uhvatio za konop mrtvačkog zvona, koje se koristilo isključivo u slučaju nečije smrti. Gori predznak uoči puta nije se mogao ni zamisliti.

Zavera i atentat u Marseju: Poslednje reči kralja Aleksandra i poruka svom narodu (VIDEO)

– Ova čudna pojava celu je pratnju sledila i na sve prisutne ostavila težak utisak, zabeležio je u memoarima mitropolit Dožić i nastavio:

– Mi smo to naše uzbuđenje sakrili od kralja da ga ne bismo oneraspoložili na njegovom putovanju. Pošto smo ga ispratili do „Dubrovnika“, gde se ukrcao, ja sam se sa banom vratio i usput smo u kolima rđavo predviđali kraljevo putovanje, naročito ovaj sudbonosni slučaj sa mrtvačkim zvonjenjem.

(Izvor: Neviđena Srbija, autor Vlada Arsić, Magazin Novosti)

PRETHODNA VESTDa isterate viruse i zdravi se suočite sa zimom: Savršena posna čorba od spanaća za jak imunitet
NAREDNA VESTBila je najlepša žena Beograda: Prva dama Dnevnika je imala mnogo obožavalaca, ali je na kraju ipak ostala sama