Home Istorija (VIDEO) Noć kada je NATO ubio 16 radnika RTS-a: Zašto nisu imali...

(VIDEO) Noć kada je NATO ubio 16 radnika RTS-a: Zašto nisu imali pravo na svoje potomstvo? Zašto nisu imali pravo da se igraju sa svojom decom?

3239
0
Zašto: Spomenik poginulim radnicima RTS-a
Zašto: Spomenik poginulim radnicima RTS-a

Tačno u dva sata i šest minuta iza ponoći tog 23. aprila 1999. godne stradalo je šesnaestoro radnika Radio-televizije Srbije u NATO bombardovanju zgrade u Aberdarevoj ulici.

Poštu stradalim radnicima kod spomenika “Zašto?” i ove godine su odali predstavnici RTS-a, predstavnici državnih organa i porodice poginulih.

Okupljenima se obratio Miroslav Medić, kao i v. d. direktora Televizije Srbije Ilija Cerović i pomoćnica ministra kulture i informisanja Slavica Trifunović.

“Za sve ove godine nismo dobili odgovor na pitanje ‘Zašto?’, nego se ono umnožava. Da li ćemo doći u situaciju da ispod ovog jednog ‘zašto?’ upišemo drugo, treće? Svesni smo da malo toga može da umanji bol porodica poginulih, ali bi za sve nas, pogotovo za njih, bilo izuzetno važno da kao društvo, država i RTS uradimo sve da do toga ne dođe”, rekao je Cerović poručivši da “ne smemo dozvoliti da mrlja na obrazu zapadnog sveta ostane i na našem obrazu”.

Preživeli pakao Košara i pad MiG-a 29, poginuli u miru u saobraćajnim nesrećama: Kako se okrutna sudbina poigrala sa srpskim herojima

Trifunovićeva je rekla da Ministarstvo kulture i informisanja ima pred sobom zadatak da podrži predlog stukovnih novinarskih udruženja da od Komiteta za zaštitu novinara u Njujorku zatraže da se na listu ubijenih novinara i medijskih radnika uvrsti i 16 radnika RTS-a.

Nakon minuta ćutanja, u ime Radio-televizije Srbije vence su položili i sveće zapalili generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i predsednik Upravnog odbora RTS-a Vladimir Vuletić, kao i porodice ubijenih radnika.

Miroslav Medić, brat ubijenog Siniše, obratio se okupljenima zapitavši – Zašto?
“Devetnaest godina već stojimo ovde ispred spomenika ‘Zašto?’ da odamo poštu nevino stradalima. Zašto? Zato što su svetski moćnici i čelnici NATO pakta odlučili da prvi put u istoriji ratnih sukoba bombarduju jednu medijsku kuću i da je proglase za legitimni vojni cilj”, rekao je Medić.

Podsetio je da su NATO avioni bombardovali zgradu u Aberdarevoj ulici, u gusto naseljenom delu, iako su znali da u njoj ima svake noći između 150 i 160 ljudi – civila koji su profesionalno obavljali svoj svakodnevni posao.
“Tada su na svom radnom mestu ubijeni naši najmiliji, kolege, prijatelji. Zašto? Zato što nisu bili zaštićeni, zato što o njima niko osim porodica nije brinuo, zato što oni koji su to mogli i koji su po naredbi 37 savezne vlade bili obavezni da urade, nisu preduzeli ništa da zaštite ljude i tehniku. Zato što oni koji su prizivali NATO zločinca da gađaju zgradu RTS-a i da ih čekaju u njoj te večeri, nisu bili tu sa svojim kolegama”, rekao je brat ubijenog Siniše Medića.


Upitao je – Zašto nisu imali pravo na život? Zašto nisu imali pravo na svoje porodice?
“Desetoro od njih šesnaest nije bilo udato ni oženjeno. Nisu imali pravo na svoje potomstvo. Nisu imali pravo da se igraju sa svojom decom”, rekao je Miroslav Medić i ukazao da ćute odgovorni ali i tužilaštvo, i pored dokaza koji su mu dostavljeni i još jednom upitao – Zašto?
“Devetnaest godina čekamo odgovor na to pitanje. Duše ubijenih su i sada ovde sa nama i traže pravdu, nadamo se da će se istina o ovom zločinu ipak saznati”, zaključio je Medić.

Zgrada RTS-a u Aberdarevoj pogođena je u noći između 22. i 23. aprila 1999. u 2.06 i tom prilikom je ubijeno 16 radnika RTS-a.

U napadu NATO-a poginuli su: Jelica Munitlak (27), šminker, Ksenija Banković (27), video-mikser, Darko Stoimenovski (25), tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović (26), tehničar u masteru, Dragorad Dragojević (27), radnik obezbeđenja, Dragan Tasić (29), električar, Aleksandar Deletić (30), kamerman, Slaviša Stevanović (32), tehničar, Siniša Medić(32), dizajner programa, Ivan Stukalo (33), tehničar, Dejan Marković (39), radnik obezbeđenja, Milan Joksimović (47), radnik obezbeđenja, Branislav Jovanović (50), tehničar u masteru, Milovan Janković (59), precizni mehaničar, Tomislav Mitrović (61), režiser programa i Slobodan Jontić (54), monter.

Čelnici NATO-a su tvrdili da je napad bio opravdan, a specijalna komisija Haškog tribunala koja je ispitivala i slučaj bombardovanja RTS-a, nije predložila Tužilaštvu da pokrene krivični postupak.

Sećanje heroja na Bitku za Košare posle 19 godina: Albanci su nas uvek napadali na velike srpske praznike

Stručnjak Amnesti internešenela za Balkan Šan Džouns rekla je na desetogodišnjicu napada da je bombardovanje RTS-a bilo ratni zločin.
“Bombardovanje sedišta srpske radio-televizije bilo je nameran napad na jedan civilni objekat i kao takav predstavlja ratni zločin”, izjavila je 2009. godine Šan Džouns.

Međunarodna organizacija za ljudska prava “Hjuman rajts voč” saopštila je 2000. godine da nije bilo nikakvog opravdanja za bombardovanje zgrade Televizije.

U znak sećanja na poginule, u beogradskom Tašmajdanskom parku, kod zgrade RTS-a, podignut je spomenik “Zašto?”, kojim porodice i prijatelji stradalih postavljaju pitanje zašto su oni poginuli.

(Izvor: RTS, foto: Wikipedia)

PRETHODNA VESTRođena u Africi, a zove se Srbija: Mama je izabrala to ime, a evo i zbog čega
NAREDNA VEST5 NAJVEĆIH SRPSKIH ZABLUDA: Ivo Andrić nije dobio Nobela za roman Na Drini Ćuprija, Brankov most se ne zove zbog Ćopića, Zmaj greškom dobio nadimak